Δισκοθήκη: Syd Barrett, ίδρυσε τους Pink Floyd

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

 

Ο Roger Keith "Syd" Barrett (6 Ιανουαρίου 1946 – 7 Ιουλίου 2006) ήταν Άγγλος τραγουδιστής, τραγουδοποιός και μουσικός που ίδρυσε το ροκ συγκρότημα Pink Floyd το 1965. Ο Barrett ήταν ο αρχικός τους frontman και ο βασικός τραγουδοποιός τους, που έγινε γνωστός για τo ιδιότροπo του στυλ ψυχεδέλειας, τραγούδι με αγγλική προφορά και ύφος σύνθεσης. 

Video Url

 

Αρχικά εκπαιδευμένος ως ζωγράφος, ο Barrett ήταν μουσικά ενεργός για λιγότερο από δέκα χρόνια. Με τους Pink Floyd, ηχογράφησε τέσσερα σινγκλ, το ντεμπούτο τους άλμπουμ The Piper at the Gates of Dawn (1967), τμήματα του δεύτερου άλμπουμ τους A Saucerful of Secrets (1968) και αρκετά ακυκλοφόρητα τραγούδια. Τον Απρίλιο του 1968, ο Μπάρετ εκδιώχθηκε από το συγκρότημα εν μέσω εικασιών για ψυχικές ασθένειες και την υπερβολική χρήση ψυχεδελικών φαρμάκων. Ξεκίνησε μια σύντομη σόλο καριέρα το 1969 με το σινγκλ "Octopus" και ακολούθησε με τα άλμπουμ The Madcap Laughs (1970) και Barrett (1970), που ηχογραφήθηκαν με τη βοήθεια πολλών μελών των Pink Floyd.

Το 1972, ο Μπάρετ εγκατέλειψε τη μουσική βιομηχανία, αποσύρθηκε από τη δημόσια ζωή και φρόντισε αυστηρά την ιδιωτικότητά του μέχρι το θάνατό του. Συνέχισε να ζωγραφίζει και αφοσιώθηκε στην κηπουρική. Οι Pink Floyd ηχογράφησαν πολλά αφιερώματα και φόρο τιμής σε αυτόν, συμπεριλαμβανομένης της σουίτας τραγουδιών του 1975 "Shine On You Crazy Diamond" και της ροκ όπερας του 1979 The Wall. Το 1988, η EMI κυκλοφόρησε ένα άλμπουμ με ακυκλοφόρητα κομμάτια την Opel, με την έγκριση του Barrett. Το 1996, ο Barrett εισήχθη στο Rock and Roll Hall of Fame ως μέλος των Pink Floyd. Πέθανε από καρκίνο στο πάγκρεας το 2006.

Video Url

 

Video Url