Δισκοθήκη: Dion Di Mucci έγραψε την ιστορία του

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

 

Ο Ντιόν Φράνσις ΝτιΜούτσι (γεννημένος στις 18 Ιουλίου 1939), πιο γνωστός απλώς ως Ντιόν, είναι Αμερικανός τραγουδιστής, τραγουδοποιός και κιθαρίστας. Η μουσική του έχει ενσωματώσει στοιχεία doo-wop, pop, rock, R&B, folk και blues. Αρχικά ως τραγουδιστής των Dion and the Belmonts, και στη συνέχεια κατά τη διάρκεια της σόλο καριέρας του, ο Dion ήταν ένας από τους πιο δημοφιλείς Αμερικανούς ερμηνευτές ροκ εν ρολ της προ-Βρετανικής Εισβολής εποχής. Είχε 39 επιτυχίες στα Top 40 στα τέλη της δεκαετίας του 1950 και στις αρχές της δεκαετίας του 1960 ως σόλο ερμηνευτής ή με τους Belmonts και τους Del-Satins. Τον θυμόμαστε περισσότερο για τα σινγκλ "Runaround Sue", "The Wanderer", "Ruby Baby" και "Lovers Who Wander", μεταξύ άλλων επιτυχιών.

Η εμπορική δημοτικότητα του Dion μειώθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1960, και προς το τέλος της δεκαετίας άλλαξε το στυλ του με πιο ώριμα και στοχαστικά τραγούδια, όπως το "Abraham, Martin and John". Παρέμεινε δημοφιλής στα τέλη της δεκαετίας του 1960 μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1970, και συνέχισε να κάνει μουσική. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980, ο Dion παρήγαγε πολλά χριστιανικά άλμπουμ, κερδίζοντας ένα βραβείο GMA Dove το 1984 για το άλμπουμ I Put Away My Idols. Επέστρεψε στην κοσμική μουσική στα τέλη της δεκαετίας του 1980 με τον Yo Frankie (1989). Μεταξύ των μέσων της δεκαετίας του 2000 και του 2021, ο Dion κυκλοφόρησε έξι μπλουζ άλμπουμ. Οι κριτικοί που είχαν απορρίψει το πρώιμο έργο του, χαρακτηρίζοντάς τον ως εφηβικό είδωλο, επαίνεσαν το μεταγενέστερο έργο του και σημείωσαν την επιρροή που είχε σε άλλους μουσικούς.

Καλλιτέχνης που προτάθηκε για Grammy, ο Dion έχει κυκλοφορήσει πάνω από 40 άλμπουμ και έχει σημειώσει έντεκα Top 10 επιτυχίες (συμπεριλαμβανομένων των Belmonts) στο Billboard Hot 100 chart. Εισήχθη στο Rock and Roll Hall of Fame το 1989. Το 2002, ο Dion εισήχθη στο Grammy Hall of Fame για το "Runaround Sue". Τα πρόσφατα βραβεία άλμπουμ περιλαμβάνουν: Αγαπημένο άλμπουμ μπλουζ για τη Νέα Υόρκη είναι το σπίτι μου (2016), Αγαπημένες συλλογές και επανεκδόσεις για το Kickin Child: Lost Columbia Album 1965 (2017) και Αγαπημένο άλμπουμ μπλουζ για το Blues with Friends (2020).

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url