Δισκοθήκη: Stevie Ray Vaughan, έφυγε νωρίς

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

 

Ο Stephen Ray Vaughan (3 Οκτωβρίου 1954 – 27 Αυγούστου 1990) ήταν Αμερικανός μουσικός, γνωστός ως κιθαρίστας και frontman του μπλουζ ροκ τριο Stevie Ray Vaughan και Double Trouble. Αν και η mainstream καριέρα του διήρκεσε μόνο επτά χρόνια, θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς μουσικούς στην ιστορία της μπλουζ μουσικής και ένας από τους μεγαλύτερους κιθαρίστες όλων των εποχών. Ήταν ο μικρότερος αδερφός του κιθαρίστα Jimmie Vaughan.

Γεννημένος και μεγαλωμένος στο Ντάλας, ο Vaughan άρχισε να παίζει κιθάρα σε ηλικία επτά ετών, αρχικά εμπνευσμένος από τον μεγαλύτερο αδερφό του, Jimmie Vaughan. Το 1972, παράτησε το λύκειο και μετακόμισε στο Όστιν, όπου άρχισε να κερδίζει θαυμαστές αφού έπαιξε συναυλίες στην τοπική πίστα συλλόγων. Ο Vaughan ένωσε τις δυνάμεις του με τον Tommy Shannon στο μπάσο και τον Chris Layton στα ντραμς ως Double Trouble το 1978 και το καθιέρωσε ως μέρος της μουσικής σκηνής του Austin. Σύντομα έγινε μια από τις πιο δημοφιλείς πράξεις στο Τέξας. Έπαιξε στο Montreux Jazz Festival το 1982, όπου ο David Bowie τον είδε να παίζει.

Ο Bowie επικοινώνησε μαζί του για μια συναυλία στο στούντιο που οδήγησε στον Vaughan να παίξει blues κιθάρα στο άλμπουμ Let's Dance (1983), πριν τον ανακαλύψει ο John Hammond που ενδιέφερε τη μεγάλη δισκογραφική Epic Records να υπογράψει τον Vaughan και το συγκρότημα του σε μια δισκογραφική συμφωνία. Μέσα σε λίγους μήνες, πέτυχαν επιτυχίες για το ντεμπούτο άλμπουμ Texas Flood, το οποίο έγινε γνωστό από τους κριτικούς. Με μια σειρά από επιτυχημένες τηλεοπτικές εμφανίσεις στο δίκτυο και εκτεταμένες περιοδείες συναυλιών, ο Vaughan έγινε η ηγετική φυσιογνωμία στην αναβίωση των blues της δεκαετίας του 1980. Παίζοντας την κιθάρα του πίσω από την πλάτη του ή μασώντας τις χορδές με τα δόντια του όπως έκανε ο Jimi Hendrix, κέρδισε φήμη στην Ευρώπη, κάτι που αργότερα οδήγησε σε ανακαλύψεις για κιθαρίστες όπως οι Robert Cray, Jeff Healey, Robben Ford και Walter Trout, μεταξύ άλλων.

Κατά το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, ο Βον πάλεψε με τον αλκοολισμό και τον εθισμό στα ναρκωτικά. Πάλεψε επίσης με τις προσωπικές και επαγγελματικές πιέσεις της φήμης και του γάμου του με τη Lenora "Lenny" Bailey. Ολοκλήρωσε με επιτυχία την αποκατάσταση και άρχισε να περιοδεύει ξανά με τους Double Trouble τον Νοέμβριο του 1986. Το τέταρτο και τελευταίο στούντιο άλμπουμ του In Step έφτασε στο νούμερο 33 στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1989. Ήταν μια από τις πιο επιτυχημένες κριτικά και εμπορικά κυκλοφορίες του Vaughan και περιελάμβανε την επιτυχία του, "Crossfire".

Στις 27 Αυγούστου 1990, ο Vaughan και άλλοι τέσσερις σκοτώθηκαν σε συντριβή ελικοπτέρου στο East Troy του Ουισκόνσιν, μετά την εμφάνιση με τους Double Trouble στο Alpine Valley Music Theatre. Μια έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αιτία του ατυχήματος ήταν λάθος του πιλότου Η μουσική του Vaughan συνέχισε να σημειώνει εμπορική επιτυχία με αρκετές μεταθανάτιες κυκλοφορίες και έχει πουλήσει πάνω από 15 εκατομμύρια άλμπουμ μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 2003, ο David Fricke του Rolling Stone τον κατέταξε ως τον έβδομο καλύτερο κιθαρίστα όλων των εποχών. Ο Vaughan εισήχθη μετά θάνατον στο Rock and Roll Hall of Fame το 2015, μαζί με τους συμπαίκτες του συγκροτήματος Double Trouble Chris Layton, Tommy Shannon και Reese Wynans.

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url