Δισκοθήκη: Lizzo από την σύγχρονη μαύρη μουσική

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Η Melissa Viviane Jefferson (γεννημένη στις 27 Απριλίου 1988), γνωστή επαγγελματικά ως Lizzo, είναι Αμερικανίδα τραγουδίστρια, ράπερ και φλαουτίστα. Γεννημένη στο Ντιτρόιτ του Μίσιγκαν, μετακόμισε στο Χιούστον με την οικογένειά της όταν ήταν δέκα ετών. Μετά το κολέγιο μετακόμισε στη Μινεάπολη, όπου ξεκίνησε τη δισκογραφική της καριέρα στη μουσική χιπ χοπ. Πριν υπογράψει με την Nice Life Recording Company και την Atlantic Records, η Lizzo κυκλοφόρησε δύο στούντιο άλμπουμ—Lizzobangers (2013) και Big Grrrl Small World (2015). Το πρώτο EP της μεγάλης εταιρείας Lizzo, το Coconut Oil, κυκλοφόρησε το 2016.

Η Lizzo πέτυχε  επιτυχία με την κυκλοφορία του τρίτου στούντιο άλμπουμ της, Cuz I Love You (2019), το οποίο έφτασε στο νούμερο τέσσερα στο αμερικανικό Billboard 200. Το άλμπουμ δημιούργησε τα σινγκλ "Juice" και "Tempo". Η πολυτελής έκδοση του άλμπουμ περιελάμβανε το σινγκλ της Lizzo το 2017 "Truth Hurts" που έγινε viral hit δύο χρόνια μετά την αρχική του κυκλοφορία. Ανέβηκε στην κορυφή του αμερικανικού Billboard Hot 100 και έγινε το μακροβιότερο σόλο τραγούδι από γυναίκα ράπερ. Περίπου αυτή την περίοδο, το σινγκλ της 2016 "Good as Hell" ανέβηκε επίσης στα charts, φτάνοντας στην πρώτη δεκάδα στο Billboard Hot 100 και στο UK Singles Chart. Η Lizzo έλαβε οκτώ υποψηφιότητες στα 62α Ετήσια Βραβεία Grammy, τις περισσότερες για κάθε καλλιτέχνη εκείνη τη χρονιά, συμπεριλαμβανομένων των υποψηφιοτήτων για κάθε μία από τις κατηγορίες "Big Four". και τελικά κέρδισε τα βραβεία Καλύτερου Αστικού Σύγχρονου Άλμπουμ, Καλύτερης Ποπ Σόλο Παράσταση για το "Truth Hurts" και Καλύτερης Παραδοσιακής ερμηνείας R&B για το τραγούδι "Jerome".

Το 2021, η Lizzo κυκλοφόρησε το σινγκλ "Rumors" με την Cardi B, το οποίο έκανε το ντεμπούτο του στην πρώτη πεντάδα του Billboard Hot 100. Το τέταρτο στούντιο άλμπουμ της Special (2022) είχε προηγηθεί από το βασικό του σινγκλ "About Damn Time", το οποίο έφτασε στο νούμερο ένα στο Billboard Hot 100 και κέρδισε το βραβείο Grammy για την ηχογράφηση της χρονιάς.

Εκτός από το τραγούδι και το ραπ, η Lizzo έχει εργαστεί και ως ηθοποιός: υπηρέτησε ως ηθοποιός φωνής στην ταινία κινουμένων σχεδίων UglyDolls (2019) και εμφανίστηκε στην ταινία εγκληματικής κωμωδίας-δραματικής ταινίας Hustlers (2019).Το 2019, ο Time ανακήρυξε τη Lizzo ως «Διασκεδαστή της Χρονιάς» για τη μετέωρη άνοδο και τη συνεισφορά της στη μουσική. Εκτός από τα τέσσερα βραβεία Grammy, έχει κερδίσει επίσης ένα μουσικό βραβείο Billboard, ένα βραβείο BET και δύο βραβεία Soul Train Music Awards.

Video Url

 

Video Url