Δισκοθήκη: 5th Dimension Ωραία τραγούδια με ωραία φωνητικά

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

 

Οι 5th Dimension είναι ένα αμερικανικό λαϊκό μουσικό φωνητικό συγκρότημα. Η μουσική τους περιλαμβάνει sunshine pop, pop soul και ψυχεδελική soul.

Συγκροτήθηκαν ως οι Versatiles στα τέλη του 1965, η ομάδα άλλαξε το όνομά της σε "5th Dimension" από το 1966. Μεταξύ 1967 και 1973 σημείωσαν τις 20 κορυφαίες 40 επιτυχίες στο Billboard's Hot 100, δύο από τις οποίες - "Up, Up and Away" (αρ. 7, 1967) και το νούμερο ένα του 1969 "Medley: Aquarius/Let the Sunshine In (The Flesh Failures)" — κέρδισε το βραβείο Grammy για την ηχογράφηση της χρονιάς. Άλλες μεγάλες επιτυχίες περιλαμβάνουν τα "Stoned Soul Picnic" (αρ. 3), "Wedding Bell Blues" (αρ. 1), "One Less Bell to Answer" (αρ. 2), μια διασκευή του "Never My Love" (ποπ αρ. 12/Easy Listening No. 1), "(Last Night) I Didn't Get to Sleep at All" (No. 8) και "If I Could Reach You" (Pop No. 10/Easy Listening No. 1 ). Τρεις από τους δίσκους τους έφτασαν στην πρώτη δεκάδα του Billboard's Rhythm & Blues/Soul chart. Πέντε από τις 19 κορυφαίες 20 επιτυχίες τους στα Easy Listening έφτασαν στο νούμερο ένα.

Τα πέντε αρχικά μέλη ήταν οι Lamonte McLemore, Marilyn McCoo, Florence LaRue, Ronald Townson και Billy Davis Jr. Οι πρώτες ηχογραφήσεις τους ήταν στη δισκογραφική εταιρεία Soul City, η οποία ξεκίνησε από τον δισκογραφικό καλλιτέχνη Johnny Rivers. Το γκρουπ αργότερα ηχογράφησε για τις Bell/Arista Records, ABC Records και Motown Records.

Μερικοί από τους τραγουδοποιούς που δούλεψαν με τους 5th Dimension συνέχισαν τη δική τους καριέρα, ειδικά οι Ashford & Simpson, οι οποίοι έγραψαν το τραγούδι "California Soul". Το συγκρότημα είναι επίσης αξιοσημείωτο για την επιτυχία με τα τραγούδια της Laura Nyro από ό,τι η ίδια, ιδιαίτερα με τα "Stoned Soul Picnic", "Sweet Blindness", "Wedding Bell Blues", "Blowin' Away" και "Save The Land". Το συγκρότημα ηχογράφησε επίσης τραγούδια από γνωστούς τραγουδοποιούς, όπως ο Burt Bacharach και ο Hal David ("One Less Bell to Answer") και ο Jimmy Webb, ο οποίος έγραψε το "Up, Up and Away". Το LP The Magic Garden του 1967 του γκρουπ περιλαμβάνει όλα εκτός από ένα τραγούδι που συνέθεσε ο Webb.

Ο παραγωγός των 5th Dimension, Bones Howe, χρησιμοποίησε τον Bob Alcivar ως φωνητικό ενορχηστρωτή των τραγουδιστών καθώς και ως οργανική υποστήριξη από τους Wrecking Crew για τις ηχογραφήσεις τους.

Video Url

 

Video Url

 

 

 

Video Url