Δισκοθήκη: Laura Nyro κορυφαία συνθέτης

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Η Laura Nyro (γεννημένη Laura Nigro, 18 Οκτωβρίου 1947 – 8 Απριλίου 1997) ήταν Αμερικανίδα τραγουδοποιός, τραγουδίστρια και πιανίστα. Κέρδισε την κριτική με τις δικές της ηχογραφήσεις, ιδιαίτερα τα άλμπουμ Eli and the Thirteenth Confession (1968) και New York Tendaberry (1969), και είχε εμπορική επιτυχία με καλλιτέχνες όπως η Barbra Streisand και η 5th Dimension να ηχογραφούν τα τραγούδια της. Η ευρύτερη αναγνώριση για την τέχνη της ήταν μεταθανάτια, ενώ οι σύγχρονοί της όπως ο Έλτον Τζον την ειδωλοποίησαν. Επαινέστηκε για το έντονο συναισθηματικό φωνητικό της στυλ και το φωνητικό εύρος μεζοσοπράνο 3 οκτάβων.

Μεταξύ 1968 και 1970, αρκετοί καλλιτέχνες είχαν επιτυχίες με τα τραγούδια της: The 5th Dimension με τα "Blowing Away", "Wedding Bell Blues", "Stoned Soul Picnic", "Sweet Blindness" και "Save the Country"; Blood, Sweat & Tears και Peter, Paul and Mary με το "And When I Die"; Three Dog Night και Maynard Ferguson με το "Eli's Comin'"; και η Barbra Streisand με τα "Stony End", "Time and Love", και "Hands off the Man (Flim Flam Man)". Το σινγκλ με τις περισσότερες πωλήσεις της Nyro ήταν η ηχογράφηση του "Up on the Roof" των Carole King και Gerry Goffin.

Η Nyro μπήκε μεταθανάτια στο Songwriters Hall of Fame το 2010 και στο Rock and Roll Hall of Fame το 2012.

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url