Δισκοθήκη: Gary Moore από τους καλύτερους κιθαρίστες

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Ο Robert William Gary Moore (4 Απριλίου 1952 – 6 Φεβρουαρίου 2011) ήταν μουσικός της Βόρειας Ιρλανδίας. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του έπαιξε σε διάφορα γκρουπ και ερμήνευσε μια σειρά από μουσική όπως μπλουζ, μπλουζ ροκ, σκληρό ροκ, χέβι μέταλ και τζαζ fusion.

Επηρεασμένος από τον Peter Green και τον Eric Clapton, ο Moore ξεκίνησε την καριέρα του στα τέλη της δεκαετίας του 1960 όταν εντάχθηκε στους Skid Row, με τους οποίους κυκλοφόρησε δύο άλμπουμ. Μετά την αποχώρηση του Μουρ από το γκρουπ, προσχώρησε στους Thin Lizzy, με τον πρώην συμπαίκτη του στο συγκρότημα Skid Row και συχνό συνεργάτη του Phil Lynott. Ο Μουρ ξεκίνησε τη σόλο καριέρα του τη δεκαετία του 1970 και σημείωσε μεγάλη επιτυχία με το "Parisienne Walkways" του 1978, το οποίο θεωρείται το χαρακτηριστικό τραγούδι του. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980, ο Μουρ άρχισε να παίζει hard rock και heavy metal με διάφορους βαθμούς διεθνούς επιτυχίας. Το 1990 επέστρεψε στις ρίζες του με το Still Got the Blues, το οποίο έγινε το πιο επιτυχημένο άλμπουμ της καριέρας του. Ο Μουρ συνέχισε να κυκλοφορεί νέα μουσική σε όλη τη μετέπειτα καριέρα του, συνεργαζόμενος κατά καιρούς με άλλους καλλιτέχνες. Ο Μουρ πέθανε στις 6 Φεβρουαρίου 2011 από καρδιακή προσβολή ενώ βρισκόταν σε διακοπές στην Ισπανία.

Ο Μουρ χαρακτηρίστηκε συχνά ως βιρτουόζος και έχει αναφερθεί ως επιρροή από πολλούς άλλους κιθαρίστες. Ψηφίστηκε ως ένας από τους καλύτερους κιθαρίστες όλων των εποχών στις αντίστοιχες λίστες των Total Guitar και Louder. Ο Ιρλανδός τραγουδιστής-τραγουδοποιός Bob Geldof είπε ότι "χωρίς αμφιβολία, ο [Moore] ήταν ένας από τους σπουδαίους Ιρλανδούς μπλουζμέν". Για το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του, ο Μουρ συνδέθηκε έντονα με τη διάσημη κιθάρα Gibson Les Paul του 1959 του Peter Green. Αργότερα τιμήθηκε από τους Gibson και Fender με αρκετές κιθάρες μοντέλου.

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url