Δισκοθήκη: Nat King Cole από τους κορυφαίους

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Ο Nathaniel Adams Coles (17 Μαρτίου 1919 – 15 Φεβρουαρίου 1965), γνωστός επαγγελματικά ως Nat King Cole, ήταν Αμερικανός τραγουδιστής, πιανίστας της τζαζ και ηθοποιός. Η καριέρα του Κόουλ ως τραγουδιστής της τζαζ και της ποπ ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1930 και διήρκεσε σχεδόν τρεις δεκαετίες όπου βρήκε επιτυχία και ηχογράφησε πάνω από 100 τραγούδια που έγιναν επιτυχίες στα ποπ τσαρτ. Έλαβε πολυάριθμες διακρίσεις, συμπεριλαμβανομένου ενός αστεριού στο Hollywood Walk of Fame (1960) και ενός βραβείου Golden Globe Special Achievement.[1] Μετά θάνατον, ο Cole έλαβε το βραβείο Grammy Lifetime Achievement (1990), μαζί με το Sammy Cahn Lifetime Achievement Award (1992) και έχει εισαχθεί στο Rock and Roll Hall of Fame (2000) και στο National Rhythm & Blues Hall of Fame (2020).

Ο Κόουλ ξεκίνησε την καριέρα του ως πιανίστας της τζαζ στα τέλη της δεκαετίας του 1930, όπου σχημάτισε το The King Cole Trio, το οποίο έγινε το συγκρότημα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στη Capitol Records τη δεκαετία του 1940. Το τρίο του ήταν το πρότυπο για τα μικρά τζαζ σύνολα που ακολούθησαν. Ξεκινώντας το 1950, έγινε σόλο τραγουδιστής με το όνομα Nat King Cole. Παρά την επιτυχία του mainstream, κατά τη διάρκεια της καριέρας του αντιμετώπισε έντονες φυλετικές διακρίσεις. Αν και δεν ήταν μια σημαντική δημόσια προσωπικότητα στο κίνημα των πολιτικών δικαιωμάτων, ο Cole ήταν μέλος του τοπικού παραρτήματος NAACP και συμμετείχε στην Πορεία του 1963 στην Ουάσιγκτον. Έκανε τακτικά εμφανίσεις για οργανώσεις πολιτικών δικαιωμάτων. Από το 1956 έως το 1957, φιλοξένησε τη σειρά βαριετέ του NBC The Nat King Cole Show, η οποία έγινε η πρώτη τηλεοπτική εκπομπή σε εθνικό επίπεδο που φιλοξενήθηκε από έναν Αφροαμερικανό.

Μερικά από τα πιο αξιόλογα σινγκλ του περιλαμβάνουν τα "Unforgettable", "Smile", "L-O-V-E", "Let There Be Love", "Mona Lisa", "Autumn Leaves", "Stardust", "Straighten Up and Fly Right", "The Very Thought of You», «For Sentimental Reasons», «Embraceable You» και «Almost Like Being in Love». Είναι γνωστός για το χριστουγεννιάτικο άλμπουμ του The Magic of Christmas (1960) που περιελάμβανε το "The Christmas Song"; το 1999 ονομάστηκε από το Rolling Stone ως ένα από τα μεγαλύτερα χριστουγεννιάτικα άλμπουμ όλων των εποχών. Ήταν ο πατέρας της τραγουδίστριας Natalie Cole (1950–2015), η οποία διασκεύασε τα τραγούδια του πατέρα της στο άλμπουμ του 1991 Unforgettable... with Love.

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url