Δισκοθήκη: Kate Bush εμβληματική και μοναδική

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Η Catherine Bush CBE (γεννημένη στις 30 Ιουλίου 1958) είναι Αγγλίδα τραγουδίστρια, τραγουδοποιός, παραγωγός δίσκων και χορεύτρια. Το 1978, σε ηλικία 19 ετών, έφτασε στην κορυφή του UK Singles Chart για τέσσερις εβδομάδες με το ντεμπούτο σινγκλ της "Wuthering Heights", που έγινε η πρώτη γυναίκα καλλιτέχνης που πέτυχε το νούμερο ένα στο Ηνωμένο Βασίλειο με ένα τραγούδι που έγραψε η ίδια Η Μπους έκτοτε έχει κυκλοφορήσει 25 σινγκλ στο βρετανικό Top 40, συμπεριλαμβανομένων των Top 10 επιτυχιών "The Man with the Child in His Eyes", "Babooshka", "Running Up That Hill", "Don't Give Up" (ντουέτο με τον Peter Gabriel ) και «King Of Mountain». Και τα δέκα στούντιο άλμπουμ της έφτασαν στο Top 10 του Ηνωμένου Βασιλείου, με όλα εκτός από ένα να φτάνουν στην πρώτη πεντάδα, συμπεριλαμβανομένων των νούμερο ένα άλμπουμ του Ηνωμένου Βασιλείου Never for Ever (1980), Hounds of Love (1985) και της συλλογής των μεγαλύτερων επιτυχιών The Whole Story (1986). ). Ήταν η πρώτη Βρετανίδα σόλο γυναίκα καλλιτέχνης που έφτασε στην κορυφή των βρετανικών τσαρτ άλμπουμ και η πρώτη γυναίκα καλλιτέχνης που μπήκε στο τσαρτ άλμπουμ στο νούμερο ένα.

Η Μπους άρχισε να γράφει τραγούδια στα 11 της. Έκανε συμβόλαιο με την EMI Records αφού ο κιθαρίστας των Pink Floyd, David Gilmour, βοήθησε στην παραγωγή μιας κασέτας επίδειξης. Το ντεμπούτο άλμπουμ της, The Kick Inside, κυκλοφόρησε το 1978. Η Μπους απέκτησε σιγά σιγά καλλιτεχνική ανεξαρτησία στην παραγωγή άλμπουμ και έχει κάνει παραγωγή όλων των στούντιο άλμπουμ της από το The Dreaming (1982). Έκανε ένα διάλειμμα μεταξύ του έβδομου και του όγδοου άλμπουμ της, The Red Shoes (1993) και Aerial (2005). Η Μπους τράβηξε ξανά την προσοχή το 2014 με τη συναυλία της που ήταν από τις πρώτες της εμφανίσεις μετά το The Tour of Life του 1979. Το 2022, το "Running Up That Hill" κέρδισε εκ νέου την προσοχή μετά την εμφάνιση του στην τηλεοπτική σειρά Stranger Things, που έγινε το δεύτερο νούμερο ένα της Μπους στο Ηνωμένο Βασίλειο και φτάνοντας στην κορυφή πολλών άλλων charts. Έφτασε επίσης στο νούμερο 3 στο αμερικανικό Billboard Hot 100, και το μητρικό του άλμπουμ, Hounds of Love, έγινε το πρώτο άλμπουμ της Μπους που έφτασε στην κορυφή ενός τσαρτ άλμπουμ του Billboard.

Το εκλεκτικό μουσικό ύφος της Μπους, οι αντισυμβατικοί στίχοι, οι παραστάσεις και τα λογοτεχνικά θέματα έχουν επηρεάσει ένα ευρύ φάσμα καλλιτεχνών. Έχει λάβει 13 υποψηφιότητες για τα Brit Awards, κερδίζοντας την Καλύτερη Βρετανίδα Γυναίκα Καλλιτέχνη το 1987, και έχει προταθεί για τρία Βραβεία Γκράμι. Το 2002, η Μπους αναγνωρίστηκε με το βραβείο Ivor Novello για την εξαιρετική συνεισφορά του στη βρετανική μουσική. Διορίστηκε Διοικητής του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (CBE) στις Τιμές Πρωτοχρονιάς του 2013 για υπηρεσίες στη μουσική. Έγινε επίσης μέλος της Ακαδημίας Ivors στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2020. Εκείνη τη χρονιά, το Rolling Stone κατέταξε το Hounds of Love στο νούμερο 68 στη λίστα τους με τα 500 καλύτερα άλμπουμ όλων των εποχών. Το 2021, το "Running Up That Hill" συμπεριλήφθηκε επίσης στο νούμερο 60 στα 500 καλύτερα τραγούδια όλων των εποχών του Rolling Stone.  Η Μπους έχει προταθεί τέσσερις φορές για εισαγωγή στο Rock and Roll Hall of Fame: 2018, 2021, 2022 και 2023. Περιλαμβάνεται στο VH1 του 1999 "100 Greatest Women of Rock and Roll" στο νούμερο 46.

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url