Δισκοθήκη: The Paul Butterfield Blues Band Γνήσιο blues Rock

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Ο Paul Vaughn Butterfield (17 Δεκεμβρίου 1942 – 4 Μαΐου 1987) ήταν Αμερικανός καλλιτέχνης μπλουζ που έπαιζε  φυσαρμόνικα, τραγουδιστής . Μετά την πρώιμη εκπαίδευση ως κλασικός φλαουτίστας, ανέπτυξε ενδιαφέρον για την blues φυσαρμόνικα. Εξερεύνησε τη σκηνή του μπλουζ στη γενέτειρά του Σικάγο, όπου συνάντησε τον Muddy Waters και άλλους μεγάλους του μπλουζ, οι οποίοι του παρείχαν ενθάρρυνση και ευκαιρίες να συμμετάσχει σε jam sessions. Σύντομα άρχισε να παίζει με άλλους λάτρεις του μπλουζ, Nick Gravenites και Elvin Bishop.

Video Url

 

Το 1963, σχημάτισε την μπάντα Paul Butterfield Blues Band, η οποία ηχογράφησε αρκετά επιτυχημένα άλμπουμ και ήταν δημοφιλής στα τέλη της δεκαετίας του 1960 στις συναυλίες και στα φεστιβάλ, με εμφανίσεις στο Fillmore West στο Σαν Φρανσίσκο, στο Fillmore East στη Νέα Υόρκη, στο Monterey Pop. Φεστιβάλ και Γούντστοκ. Το συγκρότημα ήταν γνωστό για τον συνδυασμό των ηλεκτρικών μπλουζ του Σικάγο με μια ροκ επείγουσα ανάγκη και για τις πρωτοποριακές τζαζ fusion παραστάσεις και ηχογραφήσεις τους. Μετά τη διάλυση του γκρουπ το 1971, ο Μπάτερφιλντ συνέχισε να περιοδεύει και να ηχογραφεί με το συγκρότημα Paul Butterfield's Better Days, με τον μέντορά του Muddy Waters και με μέλη του συγκροτήματος roots-rock the Band. Ενώ ακόμα ηχογραφούσε και έπαιζε, ο Μπάτερφιλντ πέθανε το 1987 σε ηλικία 44 ετών από τυχαία υπερβολική δόση ναρκωτικών.

Οι κριτικοί μουσικής έχουν αναγνωρίσει την ανάπτυξη μιας πρωτότυπης προσέγγισης που τον τοποθετεί ανάμεσα στους πιο γνωστούς μπλουζ ροκ καλλιτέχνες. Το 2006, εισήχθη στο Blues Hall of Fame. Ο Butterfield και τα πρώτα μέλη του Paul Butterfield Blues Band εισήχθησαν στο Rock and Roll Hall of Fame το 2015. Και τα δύο πάνελ σημείωσαν τις ικανότητές του στη φυσαρμόνικα και τη συμβολή του στο να φέρει τη μουσική μπλουζ σε ένα νεότερο και ευρύτερο κοινό.

Video Url

 

Video Url

 

Video Url