Δισκοθήκη: Cranberries με την Dolores O'Riordan

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Οι Cranberries ήταν ένα ιρλανδικό ροκ συγκρότημα που δημιουργήθηκε στο Λίμερικ της Ιρλανδίας. Αρχικά ονομαζόταν Cranberry Saw Us, το συγκρότημα δημιουργήθηκε το 1989 από τον τραγουδιστή Niall Quinn, τον κιθαρίστα Noel Hogan, τον μπασίστα Mike Hogan και τον ντράμερ Fergal Lawler. Ο Quinn αντικαταστάθηκε ως τραγουδιστής από την Dolores O'Riordan το 1990 και άλλαξαν το όνομά τους σε Cranberries. Το συγκρότημα ταξινομήθηκε ως ένα εναλλακτικό ροκ συγκρότημα, αλλά ενσωμάτωσε στον ήχο του πτυχές του indie rock, jangle pop, folk rock, post-punk και pop rock.

Οι Cranberries απέκτησαν διεθνή φήμη τη δεκαετία του 1990 με το ντεμπούτο τους άλμπουμ, Everybody Else Is Doing It, So Why Can't We?, το οποίο έγινε εμπορική επιτυχία. Μερικά από τα επιτυχημένα σινγκλ του συγκροτήματος περιλαμβάνουν τα "Dreams" (1992), "Linger" (1993), "Zombie" (1994), "Salvation" (1996) και "When You're Gone" (1997). Πέντε από τα άλμπουμ του συγκροτήματος έφτασαν στο Top 20 στο τσαρτ Billboard 200 και οκτώ από τα σινγκλ τους έφτασαν στο Top 20 στο τσαρτ Modern Rock Tracks.

Στις αρχές του 2009, μετά από μια διακοπή έξι ετών, οι Cranberries επανενώθηκαν και ξεκίνησαν μια βορειοαμερικανική περιοδεία ακολουθούμενη από παραστάσεις στη Λατινική Αμερική και την Ευρώπη. Το έκτο στούντιο άλμπουμ του συγκροτήματος, Roses, κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο του 2012 και το έβδομο, Something Else, ακολούθησε τον Απρίλιο του 2017.

Στις 15 Ιανουαρίου 2018, η O'Riordan βρέθηκε νεκρή από πνιγμό σε δωμάτιο ξενοδοχείου στο Λονδίνο.Οι Cranberries επιβεβαίωσαν τον Σεπτέμβριο του 2018 ότι δεν θα συνεχίσουν ως συγκρότημα. Το τελευταίο τους άλμπουμ, In the End, κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2019 και διαλύθηκαν στη συνέχεια.

Οι Cranberries κατατάσσονται ως ένα από τα εναλλακτικά τραγούδια με τις καλύτερες πωλήσεις της δεκαετίας του 1990, έχοντας πουλήσει σχεδόν 50 εκατομμύρια άλμπουμ σε όλο τον κόσμο από το 2019. Έχουν λάβει ένα MTV Europe Music Award, ένα World Music Award, μια υποψηφιότητα International Group στα Brit Awards, μια υποψηφιότητα Juno, ένα βραβείο Juno, ένα βραβείο Ivor Novello για το Διεθνές Επίτευγμα και ένα Βραβείο BMI με ειδική αναφορά στο επίτευγμα. Στο τέλος τους κέρδισε μια υποψηφιότητα για Grammy για το καλύτερο ροκ άλμπουμ. Με το βίντεο για το τραγούδι τους "Zombie", οι Cranberries έγιναν το πρώτο ιρλανδικό συγκρότημα που έφτασε το ένα δισεκατομμύριο προβολές στο YouTube.

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url