Δισκοθήκη: Mercyful Fate από την Δανία

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Οι Mercyful Fate είναι ένα Δανέζικο heavy metal συγκρότημα από την Κοπεγχάγη, που δημιουργήθηκε το 1981 από τον τραγουδιστή King Diamond και τον κιθαρίστα Hank Shermann. Επηρεασμένοι από το progressive rock και το hard rock, και με στίχους που ασχολούνται με τον Σατανά και τον αποκρυφισμό, οι Mercyful Fate ήταν μέρος του πρώτου κύματος του black metal στις αρχές έως τα μέσα της δεκαετίας του 1980, μαζί με τους Venom και Bathory. Πολλά από τα συγκροτήματα από αυτό το κίνημα συνέχισαν να επηρεάζουν μεταγενέστερους μουσικούς του black metal στη δεκαετία του 1990, ιδιαίτερα στη Νορβηγία. Οι Mercyful Fate έχαν επίσης αναφερθεί ως εξέχουσα επιρροή στη σκηνή του heavy metal των δεκαετιών του 1980 και του 1990, συμπεριλαμβανομένων των thrash metal συγκροτημάτων όπως οι Metallica,  Slayer,  Testament, Exodus  και Kreator,  και συγκροτήματα death metal όπως Death,  Morbid Angel,  Obituary και Cannibal Corpse.

Από την έναρξή του το 1981, οι Mercyful Fate έχουν κυκλοφορήσει επτά στούντιο άλμπουμ, δύο εκτεταμένα έργα και τέσσερις συλλογές. Μετά από αρκετές αλλαγές στη σύνθεση και αυτοδημιούργητα demo, κυκλοφόρησαν το ομώνυμο EP τους το 1982, με τη σύνθεση των King Diamond (φωνητικά), Hank Shermann (lead και rhythm κιθάρες), Michael Denner (ρυθμικές κιθάρες). ), Timi Hansen (μπάσο) και Kim Ruzz (ντραμς). Με αυτή τη σύνθεση το γκρουπ ηχογράφησε τα δύο πρώτα του στούντιο άλμπουμ (το Melissa του 1983 και το Don't Break the Oath του 1984). Παρά τη φήμη τους ως ένα από τα πιο αναγνωρισμένα συγκροτήματα της ευρωπαϊκής χέβι μέταλ σκηνής της δεκαετίας του 1980, οι Mercyful Fate αποτέλεσαν αντικείμενο διαμάχης λόγω των σατανικών τους εικόνων και ένα από τα τραγούδια τους "Into the Coven"  αργότερα κέρδισε τη φήμη επειδή εμφανίστηκε ως ένα από τα απαράδεκτα τραγούδια του PMRC "Filthy Fifteen".

Μετά τη διάλυση το 1985 λόγω μουσικών διαφορών, τέσσερα από τα πέντε μέλη του Mercyful Fate επανενώθηκαν το 1992 για να ηχογραφήσουν το άλμπουμ In the Shadows, το οποίο κυκλοφόρησε την επόμενη χρονιά. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, το συγκρότημα κυκλοφόρησε άλλα τέσσερα στούντιο άλμπουμ και υπέστη αρκετές αλλαγές στη σύνθεση. Οι Mercyful Fate έμειναν σε παύση το 1999, αλλά είχαν επανενωθεί κατά καιρούς κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2000. Την 1η Αυγούστου 2019, ανακοινώθηκε ότι οι Mercyful Fate επανενώνονται σε πιο μόνιμη βάση, με σχέδια για περιοδεία και την κυκλοφορία ενός νέου άλμπουμ, που θα είναι το πρώτο τους μετά το 1999.

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url