Δισκοθήκη: Janelle Monáe με πολλά χαρίσματα

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Η Janelle Monáe Robinsonγεννήθηκε την 1η Δεκεμβρίου 1985) είναι Αμερικανίδα τραγουδίστρια, ράπερ και ηθοποιός. Έχει υπογράψει στην Atlantic Records,  την Wondaland Arts Society. Η Monáe έχει λάβει οκτώ υποψηφιότητες για βραβεία Grammy, και έχει κερδίσει ένα MTV Video Music Award και το ASCAP Vanguard Award το 2010. Η Monáe τιμήθηκε επίσης με το Billboard Women in Music Rising Star Award το 2015 και το Βραβείο Trailblazer of the Year στο 2018. Το Δημοτικό Συμβούλιο της Βοστώνης ονόμασε την 16 Οκτωβρίου 2013 «Ημέρα Janelle Monáe» σε αναγνώριση της τέχνης και του ακτιβισμού της.

Video Url

 

Η μουσική καριέρα της Monáe ξεκίνησε το 2003 με την κυκλοφορία ενός demo άλμπουμ με τίτλο The Audition. Το 2007, η Monáe έκανε το ντεμπούτο της δημόσια με ένα εννοιολογικό EP με τίτλο Metropolis: Suite I (The Chase). Ανέβηκε στο νούμερο δύο στο τσαρτ Top Heatseekers των ΗΠΑ και το 2010, μέσω της Bad Boy Records, η Monáe κυκλοφόρησε ένα πρώτο ολοκληρωμένο στούντιο άλμπουμ, The ArchAndroid, ένα concept άλμπουμ και συνέχεια του πρώτου της EP. Το 2011, η Monáe εμφανίστηκε ως προσκεκλημένος τραγουδιστής στο σινγκλ των Fun. "We Are Young", το οποίο σημείωσε μεγάλη εμπορική επιτυχία, κατακτώντας τα charts σε περισσότερες από δέκα χώρες και γνωρίζοντας την Monáe σε  ένα ευρύτερο κοινό. Το δεύτερο στούντιο άλμπουμ της Monáe, The Electric Lady, κυκλοφόρησε το 2013 και έκανε το ντεμπούτο του στο νούμερο πέντε στο Billboard 200, 

Το τρίτο στούντιο άλμπουμ της Monáe, Dirty Computer, επίσης ένα concept άλμπουμ, κυκλοφόρησε το 2018 με ευρεία αποδοχή από τους κριτικούς. Επιλέχθηκε ως το καλύτερο άλμπουμ της χρονιάς από διάφορες εκδόσεις. κέρδισε στην Monáe δύο υποψηφιότητες στα 61α ετήσια βραβεία Grammy, συμπεριλαμβανομένου του άλμπουμ της χρονιάς. Συνοδευόταν από την ομώνυμη ταινία επιστημονικής φαντασίας. Το άλμπουμ έκανε το ντεμπούτο του στο νούμερο έξι στο Billboard 200 και προωθήθηκε περαιτέρω από το Dirty Computer Tour της Monáe. Το 2022, έγραψε τη συλλογή ιστοριών cyberpunk, The Memory Librarian: And Other Stories of Dirty Computer, βασισμένη στο άλμπουμ.

Η Monáe έχει επίσης τολμήσει στην υποκριτική, κερδίζοντας για πρώτη φορά την προσοχή πρωταγωνιστώντας στις ταινίες Moonlight και Hidden Figures του 2016. Για την ερμηνεία της  Mary Jackson στο τελευταίο, ήταν υποψήφια για το Βραβείο Ταινίας Επιλογής Κριτικών Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας. Έκτοτε έχει πρωταγωνιστήσει στις ταινίες Harriet (2019) και Glass Onion (2022) και στην τηλεοπτική σειρά Homecoming (2020). Το 2023 τα Critics' Choice Movie Awards τίμησαν τη Monáe με το βραβείο #SeeHer για τους «χαρακτήρες της που έπαιξαν αυθεντικά, ξεφεύγοντας από τα στερεότυπα και υπερβαίνοντας τα όρια και εκείνους που υπερασπίζονται την ισότητα των φύλων».

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url