Δισκοθήκη: Ventures χαρακτηριστικός ο ήχος τους

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Οι Ventures είναι ένα αμερικανικό ορχηστρικό ροκ συγκρότημα που δημιουργήθηκε στην Τακόμα της Ουάσιγκτον το 1958 από τους Don Wilson και Bob Bogle. Το συγκρότημα, το οποίο ήταν ένα κουαρτέτο για το μεγαλύτερο μέρος της ύπαρξής του, βοήθησε στη διάδοση της ηλεκτρικής κιθάρας σε όλο τον κόσμο κατά τη δεκαετία του 1960. Ενώ η δημοτικότητά τους στις Ηνωμένες Πολιτείες μειώθηκε τη δεκαετία του 1970, η ομάδα παραμένει ιδιαίτερα σεβαστή στην Ιαπωνία, όπου περιόδευαν τακτικά. Η κλασική σύνθεση του συγκροτήματος αποτελούνταν από τους Wilson (ρυθμική κιθάρα), Bogle (αρχικά lead κιθάρα, αργότερα μπάσο), Nokie Edwards (αρχικά μπάσο, αργότερα lead κιθάρα) και Mel Taylor (τύμπανα).

Video Url

 

Το πρώτο τους single ευρείας κυκλοφορίας, "Walk, Don't Run" (1960), έφερε διεθνή φήμη στο συγκρότημα και συχνά αναφέρεται ως ένα από τα κορυφαία τραγούδια που έχουν ηχογραφηθεί ποτέ για κιθάρα. Στη δεκαετία του 1960 και στις αρχές της δεκαετίας του 1970, 38 από τα άλμπουμ του συγκροτήματος μπήκαν στα charts στις ΗΠΑ, κατατάσσοντάς τα ως τον 6ο καλύτερο ερμηνευτή τσαρτ άλμπουμ κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960, και το συγκρότημα είχε 14 σινγκλ στο Billboard Hot 100. Με πάνω από 100 εκατομμύρια πωλήσεις δίσκων, οι Ventures είναι το συγκρότημα instrumental με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών.

Οι Ventures είχαν διαρκή αντίκτυπο στην ανάπτυξη της μουσικής παγκοσμίως. Το συγκρότημα ήταν από τα πρώτα που χρησιμοποίησαν και διαδόθηκαν με fuzz και flanging κιθάρες εφέ, concept άλμπουμ και δωδεκάχορδη κιθάρες στη ροκ μουσική. Η οργανική δεξιοτεχνία, η καινοτομία και ο μοναδικός ήχος τους επηρέασαν πολλούς μουσικούς και συγκροτήματα, χαρίζοντας στο συγκρότημα το ονοματεπώνυμο "The Band that Launched a Thousand Bands". Η ηχογράφηση του "Walk, Don't Run" μπήκε στο Grammy Hall of Fame για τη διαρκή επίδρασή του, και το 2008 το συγκρότημα μπήκε στο Rock and Roll Hall of Fame.

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url