Δισκοθήκη: Jay-Z από τους κορυφαίους του χιπ χοπ

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Ο Shawn Corey Carter (γεννημένος στις 4 Δεκεμβρίου 1969), γνωστός επαγγελματικά ως Jay-Z,  είναι Αμερικανός ράπερ, παραγωγός δίσκων, επιχειρηματίας και ιδρυτής της εταιρείας ταλέντων και ψυχαγωγίας Roc Nation με έδρα το Μανχάταν. Θεωρείται ως ένας από τους πιο σημαντικούς καλλιτέχνες της hip-hop.Ήταν ο Διευθύνων Σύμβουλος της Def Jam Recordings και ήταν κεντρικός στη δημιουργική και εμπορική επιτυχία καλλιτεχνών όπως ο Kanye West, η Rihanna και ο J. Cole.

Video Url

 

Γεννημένος και μεγαλωμένος στη Νέα Υόρκη, ο Jay-Z ξεκίνησε για πρώτη φορά τη μουσική του καριέρα στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Ίδρυσε τη δισκογραφική εταιρεία Roc-A-Fella Records το 1995 και κυκλοφόρησε το ντεμπούτο του στούντιο άλμπουμ Reasonable Doubt το 1996. Το άλμπουμ κυκλοφόρησε με ευρεία κριτική επιτυχία και εδραίωσε τη θέση του στη μουσική βιομηχανία. Συνέχισε να κυκλοφόρησε δώδεκα επιπλέον άλμπουμ, συμπεριλαμβανομένων των καταξιωμένων άλμπουμ The Blueprint (2001), The Black Album (2003), American Gangster (2007) και 4:44 (2017). Κυκλοφόρησε επίσης τα ολοκληρωμένα συνεργατικά άλμπουμ Watch the Throne (2011) με τον Kanye West και Everything Is Love (2018) με τη σύζυγό του Beyoncé, αντίστοιχα.

Μέσω των επιχειρηματικών του εγχειρημάτων, ο Jay-Z έγινε ο πρώτος δισεκατομμυριούχος hip-hop.Το 1999 ίδρυσε το κατάστημα λιανικής πώλησης ρούχων Rocawear και το 2003 ίδρυσε την αλυσίδα πολυτελών αθλητικών μπαρ 40/40 Club. Και οι δύο επιχειρήσεις μεγάλωσαν και έγιναν εταιρείες πολλών εκατομμυρίων δολαρίων και του επέτρεψαν να ξεκινήσει τη Roc Nation το 2008. Το 2015, εξαγόρασε την εταιρεία τεχνολογίας Aspiro και ανέλαβε την υπηρεσία ροής μέσων Tidal.

Ένας από τους καλλιτέχνες με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στον κόσμο, με πάνω από 140 εκατομμύρια πωλήσεις δίσκων, ο Jay-Z έχει κερδίσει 24 βραβεία Grammy, τα περισσότερα βραβεία Grammy από κάθε ράπερ μαζί με τον Kanye West. Ο Jay-Z κατέχει επίσης το ρεκόρ για τα περισσότερα νούμερο ένα άλμπουμ από σόλο καλλιτέχνη στο Billboard 200 (14). Επιπλέον, είναι αποδέκτης του Προέδρου του NAACP, του Primetime Emmy Award και του Sports Emmy Award. και έχει λάβει επίσης υποψηφιότητα για βραβείο Tony. Κατατάχθηκε από το Billboard και το Rolling Stone ως ένας από τους 100 καλύτερους καλλιτέχνες όλων των εποχών, Ο Jay-Z ήταν ο πρώτος ράπερ που τιμήθηκε στο Songwriters Hall of Fame και ο πρώτος σόλο ζωντανός ράπερ που εισήχθη στο Rock and Roll Hall of Fame. Το 2013, το Time τον ονόμασε έναν από τους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο.

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url