Δισκοθήκη: Mary J. Blige από τις μορφές της μουσικής των μαύρων

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Η Mary Jane Blige (γεννημένη στις 11 Ιανουαρίου 1971)[4] είναι Αμερικανίδα τραγουδίστρια, τραγουδοποιός και ηθοποιός. Συχνά αναφέρεται ως «Βασίλισσα της Hip-Hop Soul» και «Βασίλισσα της R&B», η Blige έχει κερδίσει εννέα βραβεία Grammy, ένα Primetime Emmy Award, τέσσερα American Music Awards, δώδεκα NAACP Image Awards και δώδεκα Billboard Music Awards, συμπεριλαμβανομένων των Billboard Icon Award. Έχει προταθεί για τρία Βραβεία Χρυσής Σφαίρας και δύο Όσκαρ, συμπεριλαμβανομένου ενός για τον δεύτερο ρόλο της στην ταινία Mudbound (2017) και ενός άλλου για το πρωτότυπο τραγούδι της "Mighty River", που έγινε το πρώτο πρόσωπο που προτάθηκε για υποκριτική και σύνθεση τραγουδιών στην ίδια έτος.

Video Url

 

Η καριέρα της ξεκίνησε το 1988 όταν υπέγραψε συμβόλαιο στην Uptown Records από τον ιδρυτή της Andre Harrell. Στη συνέχεια, η Blige άρχισε να δουλεύει φωνητικά για άλλους καλλιτέχνες της εταιρείας, όπως ο Father MC και ο Jeff Redd. Το 1992, η Blige κυκλοφόρησε το ντεμπούτο της άλμπουμ, What's the 411?, το οποίο πιστώνεται για την εισαγωγή του μείγματος R&B και hip hop στην mainstream ποπ κουλτούρα. Το άλμπουμ του remix του 1993 έγινε το πρώτο άλμπουμ από έναν τραγουδιστή που είχε έναν ράπερ σε κάθε τραγούδι, εκλαϊκεύοντας το ραπ ως χαρακτηριστική πράξη. Και τα δύο What's The 411; και το άλμπουμ της My Life του 1994 εμφανίζονται στη λίστα με τα 500 καλύτερα άλμπουμ όλων των εποχών του Rolling Stone, και το τελευταίο στα 100 άλμπουμ όλων των εποχών του περιοδικού Time. Κατά τη διάρκεια της καριέρας της, η Blige κυκλοφόρησε 14 στούντιο άλμπουμ, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων άλμπουμ που έφτασαν στο νούμερο ένα. Οι μεγαλύτερες επιτυχίες της περιλαμβάνουν τα "Real Love", "Not Gon' Cry", "Be Without You" και το Billboard Hot 100 νούμερο ένα single "Family Affair".

Η Blige έχει επίσης κάνει μια επιτυχημένη μετάβαση τόσο στην τηλεοπτική όσο και στην κινηματογραφική οθόνη, με δεύτερους ρόλους σε ταινίες όπως Prison Song (2001), Rock of Ages (2012), Betty and Coretta (2013), Black Nativity (2013), το Όσκαρ της και υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα πρωτοποριακή ερμηνεία ως Florence Jackson στο Mudbound (2017), Trolls World Tour (2020), Body Cam (2020), The Violent Heart (2021) και συμπρωταγωνίστρια ως τραγουδίστρια της τζαζ Ντίνα Ουάσινγκτον στη βιογραφική ταινία της Aretha Franklin Respect (2021). Το 2019, η Blige πρωταγωνίστησε ως Cha-Cha στην πρώτη σεζόν της τηλεοπτικής σειράς του Netflix The Umbrella Academy. Αυτή τη στιγμή πρωταγωνιστεί ως Monet Tejada στο spin-off της τηλεοπτικής σειράς με υψηλή βαθμολογία Power in Power Book II: Ghost.

Έλαβε ένα βραβείο Legends στα World Music Awards το 2006 και το Βραβείο Voice of Music από το ASCAP το 2007. Το Billboard κατέταξε την Blige ως την πιο επιτυχημένη γυναίκα R&B/Hip-Hop καλλιτέχνη των τελευταίων 25 ετών. Το 2017, το περιοδικό Billboard ονόμασε το τραγούδι της "Be Without You" του 2006 ως το πιο επιτυχημένο τραγούδι R&B/Hip-Hop όλων των εποχών, καθώς πέρασε  15 εβδομάδες στην κορυφή του τσαρτ Hot R&B/Hip-Hop Songs και πάνω από 75 εβδομάδες στο τσαρτ Το 2011, το VH1 κατέταξε την Blige ως την 80ο καλύτερο καλλιτέχνη όλων των εποχών. Το 2012, το VH1 κατέταξε την Blige στην 9η θέση στη λίστα "Οι 100 καλύτερες γυναίκες στη μουσική". Η Blige έγινε για πρώτη φορά υποψήφια για την κατηγορία 2021 του Rock and Roll Hall of Fame. Το 2022, η Blige βραβεύτηκε με το Icon Award στα Billboard Music Awards.

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url