Δισκοθήκη: T-REx από τους πρωτοπόρους του Glam rock

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Οι T. Rex (αρχικά Tyrannosaurus Rex) ήταν ένα αγγλικό ροκ συγκρότημα, που δημιουργήθηκε το 1967 από τον τραγουδιστή-τραγουδοποιό και κιθαρίστα Marc Bolan, ο οποίος ήταν ο ηγέτης, ο frontman και το μοναδικό συνεπές μέλος τους. Αν και αρχικά συνδέθηκε με το ψυχεδελικό φολκ είδος, ο Bolan άρχισε να αλλάζει το στυλ της μπάντας προς την ηλεκτρική ροκ το 1969 και συντόμευσε το όνομά τους σε T. Rex την επόμενη χρονιά. Αυτή η εξέλιξη κορυφώθηκε το 1970 με το πρώτο τους σινγκλ «Ride a White Swan», και το γκρουπ σύντομα έγινε πρωτοπόρος του κινήματος glam rock.

Video Url

 

Από το 1970 έως το 1973, οι T. Rex γνώρισαν μια δημοτικότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο συγκρίσιμη με αυτή των Beatles, με μια σειρά από έντεκα σινγκλ στην πρώτη δεκάδα του Ηνωμένου Βασιλείου. Σκόραραν τέσσερις νούμερο ένα επιτυχίες στο Ηνωμένο Βασίλειο, "Hot Love", "Get It On", "Telegram Sam" και "Metal Guru". Το άλμπουμ του συγκροτήματος του 1971 Electric Warrior έλαβε την αποδοχή των κριτικών, έφτασε στο νούμερο 1 στο Ηνωμένο Βασίλειο και έγινε ένα άλμπουμ ορόσημο στο glam rock. Η συνέχεια του 1972, The Slider, μπήκε στο top 20 των ΗΠΑ. Ενισχύοντας το στυλ τους με σόουλ μουσική, φανκ και γκόσπελ, το συγκρότημα κυκλοφόρησε το Tanx το 1973 που έφτασε στο top 5 σε πολλές χώρες. Από το 1974, η απήχηση των T. Rex άρχισε να μειώνεται, αν και το συγκρότημα συνέχισε να κυκλοφορεί άλμπουμ. Οι επόμενες κυκλοφορίες τους συνδύασαν το ροκ με το R&B και περιστασιακά ακόμη και την ντίσκο.

Το 1977, ο Bolan πέθανε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα αρκετούς μήνες μετά την κυκλοφορία του τελευταίου στούντιο άλμπουμ του γκρουπ Dandy in the Underworld και το γκρουπ διαλύθηκε. Οι T. Rex συνέχισαν να επηρεάζουν διάφορους επόμενους καλλιτέχνες. Το συγκρότημα εισήχθη στο Rock and Roll Hall of Fame το 2020.

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url