Δισκοθήκη: John Martyn Σκωτσέζος τραγουδοποιός

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Ο Iain David McGeachy OBE (11 Σεπτεμβρίου 1948 – 29 Ιανουαρίου 2009), γνωστός επαγγελματικά ως John Martyn, ήταν Σκωτσέζος τραγουδιστής-τραγουδοποιός και κιθαρίστας. Σε μια καριέρα 40 ετών, κυκλοφόρησε 23 στούντιο άλμπουμ και έλαβε συχνή αναγνώριση από τους κριτικούς. Οι Times τον περιέγραψαν ως «έναν ηλεκτρισμένο κιθαρίστα και τραγουδιστή του οποίου η μουσική θόλωσε τα όρια μεταξύ φολκ, τζαζ, ροκ και μπλουζ».

Ο Μάρτιν ξεκίνησε την καριέρα του σε ηλικία 17 ετών ως βασικό μέλος της βρετανικής φολκ μουσικής σκηνής, αντλώντας έμπνευση από την αμερικανική μπλουζ και την αγγλική παραδοσιακή μουσική και υπέγραψε συμβόλαιο με την Island Records. Μέχρι τη δεκαετία του 1970 είχε αρχίσει να ενσωματώνει τζαζ και ροκ στον ήχο του σε άλμπουμ όπως το Solid Air (1973) και το One World (1977), καθώς και να πειραματίζεται με εφέ κιθάρας και μηχανές καθυστέρησης ταινίας όπως το Echoplex. Πάλεψε με την κατάχρηση ουσιών και τα οικιακά προβλήματα κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του 1970 και του 1980, αν και συνέχισε να κυκλοφορεί άλμπουμ ενώ συνεργαζόταν με πρόσωπα όπως ο Phil Collins και ο Lee "Scratch" Perry. Παρέμεινε ενεργός μέχρι τον θάνατό του το 2009.

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url