Δισκοθήκη: Deep Purple με πολλούς θαυμαστές

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Οι Deep Purple είναι ένα αγγλικό ροκ συγκρότημα που δημιουργήθηκε στο Λονδίνο το 1968. Θεωρούνται από τους πρωτοπόρους του heavy metal και της σύγχρονης σκληρής ροκ μουσικής, αλλά το μουσικό τους στυλ έχει αλλάξει κατά τη διάρκεια της ύπαρξής του. Αρχικά σχηματίστηκαν ως ένα ψυχεδελικό και προοδευτικό ροκ συγκρότημα, στράφηκαν σε έναν πιο βαρύ ήχο με το άλμπουμ τους του 1970 Deep Purple in Rock. Οι Deep Purple, μαζί με τους Led Zeppelin και τους Black Sabbath, έχουν αναφερθεί ως «η ανίερη τριάδα του βρετανικού σκληρού ροκ και του heavy metal στις αρχές έως τα μέσα της δεκαετίας του εβδομήντα». Καταγράφηκαν στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες του 1975 ως "το πιο δυνατό συγκρότημα του κόσμου" για μια συναυλία του 1972 στο Rainbow Theatre του Λονδίνου και έχουν πουλήσει πάνω από 100 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως.

Οι Deep Purple είχαν αρκετές αλλαγές στη σύνθεση και μια παύση οκτώ ετών (1976–1984). Τα πρώτα τέσσερα line-ups, τα οποία αποτέλεσαν την αρχική πορεία του συγκροτήματος 1968–1976, αναφέρονται επίσημα ως Mark I (1968–1969), Mark II (1969–1973), Mark III (1973–1975) και Mark IV (1975– 1976).Η περίοδος Mark II ήταν το πιο επιτυχημένο εμπορικά line-up, με τους Ian Gillan (φωνητικά) και Roger Glover (μπάσο) να ενώνουν τους Jon Lord (πλήκτρα), Ian Paice (τύμπανα) και Ritchie Blackmore (κιθάρα), ενώ οι τελευταίοι τρεις ήταν μέλη του Mark. με τον Rod Evans (φωνητικά) και τον Nick Simper (μπάσο). Στο Mark III είχαν τον David Coverdale (φωνητικά) και τον Glenn Hughes (μπάσο και φωνητικά) να αντικαθιστούν τους Gillan και Glover, ενώ το Mark IV παρουσίασε τον Tommy Bolin (κιθάρα) να αντικαθιστά τον Blackmore. Το Mark II αναβίωσε την περίοδο 1984-1989 και ξανά από το 1992-1993, με τον Joe Lynn Turner (φωνητικά) να αντικαθιστά τον Gillan στην ενδιάμεση περίοδο 1989-1992. Το Mark II τελείωσε οριστικά το 1993, όταν ο Blackmore αποχώρησε από τους Deep Purple για δεύτερη και τελευταία φορά. Αντικαταστάθηκε προσωρινά από τον Joe Satriani (κιθάρα) και στη συνέχεια μόνιμα από τον Steve Morse (κιθάρα). Το 2002 ο Don Airey (πλήκτρα) αντικατέστησε τους Lord, που είδε τους Deep Purple να εγκατασταθούν στη μακροβιότερη σύνθεση της, αμετάβλητη για τα επόμενα είκοσι χρόνια, έως ότου ο Morse ανακοίνωσε την αποχώρησή του από το συγκρότημα το 2022. Τη θέση του πήρε ο Simon McBride (κιθάρα ). Οι Ian Paice, Roger Glover, Ian Gillan, Don Airey και Simon McBride αποτελούν την τρέχουσα σύνθεση των Deep Purple.

Οι Deep Purple κατατάχθηκαν στο νούμερο 22 στο πρόγραμμα Greatest Artists of Hard Rock του VH1, και μια δημοσκόπηση στον ραδιοφωνικό σταθμό Planet Rock τους κατέταξε στην 5η θέση μεταξύ αυτών με τη μεγαλύτερη επιρροή Το συγκρότημα έλαβε το βραβείο Legend στα World Music Awards 2008. Οι Deep Purple (συγκεκριμένα οι Blackmore, Lord, Paice, Gillan, Glover, Coverdale, Evans και Hughes) εισήχθησαν στο Rock and Roll Hall of Fame το 2016.

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

 

Γίνε φίλος στην νέα μας σελίδα και πρότεινε την στους φίλους σου

Γιάννης Πετρίδης - Κώστας Ζουγρής - Από τις 4 στις 5