Δισκοθήκη: Foo Fighters Είναι αυτόνομοι και όχι συνέχεια των Nirvana

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Οι Foo Fighters είναι ένα αμερικανικό ροκ συγκρότημα που δημιουργήθηκε στο Σιάτλ το 1994. Οι Foo Fighters σχηματίστηκαν αρχικά ως ένα έργο από τον πρώην ντράμερ των Nirvana, Dave Grohl. Μετά την επιτυχία του ομώνυμου ντεμπούτου άλμπουμ, ο Grohl (κύρια φωνητικά, κιθάρα) στρατολόγησε ένα συγκρότημα αποτελούμενο από τους Nate Mendel (μπάσο), William Goldsmith (ντραμς) και Pat Smear (κιθάρα). Μετά από μια σειρά αλλαγών στη σύνθεση, συμπεριλαμβανομένων των αποχωρήσεων των Goldsmith και Smear, το συγκρότημα σχημάτισε το βασικό του lineup το 1999 αποτελούμενο από τους Grohl, Mendel, Chris Shiflett (κιθάρα) και Taylor Hawkins (τύμπανα). Το 2005 ο Smear επέστρεψε στο συγκρότημα και το 2017 ο Rami Jaffee εντάχθηκε στο συγκρότημα ερμηνεύοντας τα πλήκτρα και το πιάνο.

Πριν από την κυκλοφορία του ντεμπούτου άλμπουμ των Foo Fighters το 1995, Foo Fighters, στο οποίο ο Grohl ήταν το μόνο επίσημο μέλος, ο Grohl στρατολόγησε τον μπασίστα Nate Mendel και τον ντράμερ William Goldsmith, και οι δύο πρώην Sunny Day Real Estate, καθώς και τον κιθαρίστα των Nirvana, Pat Smear. Το συγκρότημα ξεκίνησε με παραστάσεις στο Πόρτλαντ του Όρεγκον. Οι Goldsmith εγκατέλειψαν κατά την ηχογράφηση του δεύτερου άλμπουμ τους, The Color and the Shape (1997). Τα περισσότερα από τα μέρη των ντραμς ηχογραφήθηκαν ξανά από τον Grohl. Ο Smear έφυγε αμέσως μετά, αλλά εμφανίστηκε ως καλεσμένος με το συγκρότημα συχνά από το 2005. επανήλθε το 2010.

Οι Smear και Goldsmith αντικαταστάθηκαν από τους Franz Stahl και Taylor Hawkins. Ο Stahl απολύθηκε πριν από την ηχογράφηση του τρίτου άλμπουμ του γκρουπ, There Is Nothing Left to Lose (1999). Το συγκρότημα συνέχισε για λίγο ως τρίο μέχρι που ο Chris Shiflett εντάχθηκε στην κιθάρα μετά την ολοκλήρωση του There Is Nothing Left to Lose. Οι Foo Fighters κυκλοφόρησαν το τέταρτο άλμπουμ τους, One by One, το 2002. Ακολούθησε ο δύο δίσκος In Your Honor (2005), ο οποίος χωρίστηκε μεταξύ ακουστικών τραγουδιών και βαρύτερου υλικού. Οι Foo Fighters κυκλοφόρησαν το έκτο άλμπουμ τους, Echoes, Silence, Patience & Grace, το 2007.

Για το έβδομο στούντιο άλμπουμ των Foo Fighters, Wasting Light (2011), σε παραγωγή Butch Vig, ο Smear επέστρεψε ως πλήρες μέλος. Το Sonic Highways (2014) κυκλοφόρησε ως το soundtrack της τηλεοπτικής μίνι σειράς σε σκηνοθεσία Grohl. Το Concrete and Gold (2017) ήταν το δεύτερο άλμπουμ των Foo Fighters που έφτασε στο νούμερο ένα στις Ηνωμένες Πολιτείες και το πρώτο τους στούντιο άλμπουμ στο οποίο συμπεριλήφθηκε ως πλήρες μέλος ο μακροχρόνιος και περιοδεύων keyboardist Rami Jaffee. Το δέκατο άλμπουμ του συγκροτήματος, Medicine at Midnight (2021), ήταν το τελευταίο στο οποίο συμμετείχε ο Χόκινς, ο οποίος πέθανε τον Μάρτιο του 2022.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας τους, οι Foo Fighters κέρδισαν 15 βραβεία Grammy, συμπεριλαμβανομένου του καλύτερου ροκ άλμπουμ πέντε φορές, καθιστώντας τους μεταξύ των πιο επιτυχημένων ροκ τραγουδιών στην ιστορία του Grammy. Το 2021, το συγκρότημα ανακοινώθηκε ως παραλήπτες του πρώτου βραβείου «Global Icon» στα MTV Video Music Awards 2021. Εισήχθησαν στο Rock and Roll Hall of Fame το 2021, τον πρώτο χρόνο επιλεξιμότητάς τους.

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

 

Γίνε φίλος στην νέα μας σελίδα και πρότεινε την στους φίλους σου

Γιάννης Πετρίδης - Κώστας Ζουγρής - Από τις 4 στις 5