Δισκοθήκη: Nirvana έγραψαν την ιστορία τους που είχε όμως θλιβερό τέλος

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Οι Nirvana ήταν ένα αμερικανικό ροκ συγκρότημα που δημιουργήθηκε στο Αμπερντίν της Ουάσιγκτον το 1987. Ιδρύθηκαν από τον τραγουδιστή και κιθαρίστα Kurt Cobain και τον μπασίστα Krist Novoselic, από το συγκρότημα πέρασαν από μια σειρά ντράμερ, με βασικό τον Chad Channing, πριν πάρουν τον Dave Grohl το 1990.  Η επιτυχία τους  έκανε δημοφιλή το εναλλακτικό ροκ, και συχνά αναφέρονταν ως το συγκρότημα της Generation X. Η μουσική τους διατηρεί πολλούς οπαδούς και συνεχίζει να επηρεάζει τη σύγχρονη ροκ κουλτούρα.

Video Url

 

Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, οι Nirvana καθιερώθηκαν ως μέρος της grunge σκηνής του Σιάτλ, κυκλοφορώντας το πρώτο τους άλμπουμ, Bleach, για την ανεξάρτητη δισκογραφική Sub Pop το 1989. Ανέπτυξαν έναν ήχο που βασιζόταν σε δυναμικές αντιθέσεις, συχνά ανάμεσα σε ήσυχους στίχους και δυνατά, βαριά ρεφρέν. Αφού υπέγραψαν στη μεγάλη δισκογραφική DGC Records το 1991, οι Nirvana γνώρισαν απροσδόκητη επιτυχία με το "Smells Like Teen Spirit", το πρώτο σινγκλ από το δεύτερο άλμπουμ ορόσημο Nevermind (1991). Ένα πολιτιστικό φαινόμενο της δεκαετίας του 1990, το Nevermind έγινε διαμαντένιο από την RIAA και πιστώνεται για τον τερματισμό της κυριαρχίας του μακρυμάλλικου Heavy metal

Με την πανκ αισθητική τους, η συγχώνευση των ποπ μελωδιών των Nirvana με το θόρυβο, σε συνδυασμό με τα θέματα  κοινωνικής αποξένωσης, τους έφεραν παγκόσμια δημοτικότητα. Μετά από εκτεταμένες περιοδείες , το συγκρότημα κυκλοφόρησε το πολυαναμενόμενο τρίτο στούντιο άλμπουμ του, In Utero (1993). Το άλμπουμ έφτασε στην κορυφή τόσο στα charts των άλμπουμ των ΗΠΑ όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο και έγινε αποδεκτό από τους κριτικούς. Οι Nirvana διαλύθηκαν μετά την αυτοκτονία του Cobain τον Απρίλιο του 1994. Διάφορες μεταθανάτιες κυκλοφορίες έχουν επιβλέψει οι Novoselic, Grohl και η χήρα του Cobain, Courtney Love. Το μεταθανάτιο ζωντανό άλμπουμ MTV Unplugged στη Νέα Υόρκη (1994) κέρδισε την Καλύτερη Εναλλακτική Μουσική Ερμηνεία στα βραβεία Grammy το 1996.

Οι Nirvana είναι ένα από τα συγκροτήματα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών, έχοντας πουλήσει περισσότερους από 75 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως. Κατά τη διάρκεια των τριών ετών τους οι Nirvana έλαβαν ένα American Music Award, Brit Award και Grammy Award, καθώς και επτά MTV Video Music Awards και δύο NME Awards. Πέτυχαν πέντε νούμερο ένα επιτυχίες στο chart του Billboard Alternative Songs και τέσσερα νούμερο ένα άλμπουμ στο Billboard 200. Το 2004, το Rolling Stone κατέταξε τους Nirvana στους 100 καλύτερους καλλιτέχνες όλων των εποχών. Εισήχθησαν στο Rock and Roll Hall of Fame τον πρώτο χρόνο συμμετοχής τους το 2014.

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

 

Γίνε φίλος στην νέα μας σελίδα και πρότεινε την στους φίλους σου

Γιάννης Πετρίδης - Κώστας Ζουγρής - Από τις 4 στις 5