Δισκοθήκη: Lionel Richie με χάρισμα την φωνή του

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Ο Lionel Brockman Richie Jr. (γεννημένος στις 20 Ιουνίου 1949) είναι Αμερικανός τραγουδιστής, τραγουδοποιός, παραγωγός δίσκων και τηλεοπτική προσωπικότητα. Έγινε φήμη τη δεκαετία του 1970 ως τραγουδοποιός και συν-τραγουδιστής του funk συγκροτήματος Commodores. γράφοντας και ηχογραφώντας τα hit single "Easy", "Sail On", "Three Times a Lady" και "Still", με το γκρουπ πριν την αναχώρησή του. Το 1980, έγραψε και παρήγαγε το νούμερο ένα single "Lady" για τον Kenny Rogers. Την επόμενη χρονιά, έγραψε και παρήγαγε το σινγκλ "Endless Love", το οποίο ηχογράφησε ως ντουέτο με την Νταϊάνα Ρος. παραμένει μεταξύ των 20 κορυφαίων σινγκλ με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών και η μεγαλύτερη επιτυχία καριέρας και για τους δύο καλλιτέχνες. Το 1982, ξεκίνησε επίσημα τη σόλο καριέρα του με το άλμπουμ Lionel Richie, το οποίο πούλησε πάνω από τέσσερα εκατομμύρια αντίτυπα και δημιούργησε τα σινγκλ "You Are", "My Love" και το νούμερο ένα σινγκλ "Truly".

Το δεύτερο άλμπουμ του, Can't Slow Down (1983), έφτασε στο νούμερο ένα στο αμερικανικό τσαρτ Billboard 200 και πούλησε πάνω από 20 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, και έγινε ένα από τα άλμπουμ με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών. και γέννησε τα νούμερο ένα σινγκλ "All Night Long (All Night)" και "Hello". Στη συνέχεια συνέγραψε το φιλανθρωπικό σινγκλ του 1985 "We Are the World" με τον Μάικλ Τζάκσον, το οποίο πούλησε πάνω από 20 εκατομμύρια αντίτυπα. Το τρίτο του άλμπουμ, Dancing on the Ceiling (1986), δημιούργησε το νούμερο ένα σινγκλ "Say You, Say Me" (από την ταινία του 1985 White Nights) και το Νο. 2 ομώνυμο τραγούδι. Από το 1986 έως το 1996, ο Richie έκανε ένα διάλειμμα από την ηχογράφηση. Έκτοτε έχει κυκλοφορήσει επτά στούντιο άλμπουμ. Έχει ενταχθεί στον διαγωνισμό τραγουδιού American Idol για να υπηρετήσει ως κριτής, ξεκινώντας από τη δέκατη έκτη σεζόν του.

Κατά τη διάρκεια της σόλο καριέρας του, ο Richie έγινε ένας από τους πιο επιτυχημένους της δεκαετίας του 1980 και έχει πουλήσει πάνω από 100 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως, καθιστώντας τον έναν από τους καλλιτέχνες με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στον κόσμο όλων των εποχών. Έχει κερδίσει τέσσερα βραβεία Grammy, συμπεριλαμβανομένου του τραγουδιού της χρονιάς για το "We Are the World" και του Άλμπουμ της Χρονιάς για το Can't Slow Down.Το "Endless Love" ήταν υποψήφιο για Όσκαρ. ενώ το "Say You, Say Me" κέρδισε τόσο το Όσκαρ όσο και τη Χρυσή Σφαίρα για το καλύτερο πρωτότυπο τραγούδι. Το 2016, ο Richie έλαβε την υψηλότερη διάκριση του Songwriters Hall of Fame, το βραβείο Johnny Mercer. Το 2022, έλαβε το Βραβείο Gershwin για το Δημοφιλές Τραγούδι από τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου[8], καθώς και το βραβείο εικονιδίων American Music Awards.[9] Εισήχθη επίσης στο Black Music & Entertainment Walk of Fame και στο Rock and Roll Hall of Fame το 2022.

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

 

Γίνε φίλος στην νέα μας σελίδα και πρότεινε την στους φίλους σου

Γιάννης Πετρίδης - Κώστας Ζουγρής - Από τις 4 στις 5