Δισκοθήκη: New York Dolls Από τους πρωτοπόρους του πανκ

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Οι New York Dolls ήταν ένα αμερικανικό ροκ συγκρότημα που δημιουργήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1971. Μαζί με τους Velvet Underground και τους Stooges, ήταν ένα από τα πρώτα συγκροτήματα των πρώιμων σκηνών της πανκ ροκ. Αν και το συγκρότημα δεν σημείωσε ποτέ μεγάλη εμπορική επιτυχία και η αρχική τους σύνθεση κατέρρευσε γρήγορα, τα δύο πρώτα άλμπουμ του συγκροτήματος — New York Dolls (1973) και Too Much Too Soon (1974) — έγιναν από τους πιο δημοφιλείς δίσκους καλτ στο ροκ.  Η σύνθεση αυτή τη στιγμή αποτελούνταν από τον τραγουδιστή David Johansen, τον κιθαρίστα Johnny Thunders, τον μπασίστα Arthur Kane, τον κιθαρίστα και πιανίστα Sylvain Sylvain και τον ντράμερ Jerry Nolan. οι δύο τελευταίοι είχαν αντικαταστήσει τον Rick Rivets και τον Billy Murcia, αντίστοιχα, το 1972. Στη σκηνή, φόρεσαν μια ανδρόγυνη γκαρνταρόμπα, φορώντας ψηλοτάκουνα παπούτσια, εκκεντρικά καπέλα, σατέν,[6] μακιγιάζ, spandex και φορέματα. Ο Νόλαν περιέγραψε την ομάδα το 1974 ως «τα παιδιά του αδιεξόδου του σήμερα».

Video Url

 

Σύμφωνα με την Encyclopedia of Popular Music (1995), οι New York Dolls προϋπήρχαν των κινημάτων punk και glam metal και ήταν «ένα από τα πιο σημαίνοντα ροκ συγκροτήματα των τελευταίων 20 ετών». Επηρέασαν ροκ γκρουπ όπως οι Sex Pistols, Kiss, The Ramones, Guns N' Roses, The Damned και The Smiths, των οποίων ο frontman Morrissey οργάνωσε ένα σόου επανένωσης για τα επιζώντα μέλη των New York Dolls το 2004. Μετά την επανένωση, στρατολόγησαν νέους μουσικούς για να περιοδεύσουν και να ηχογραφήσουν. Κυκλοφόρησαν άλλα τρία άλμπουμ—One Day It Will Please Us to Remember Even This (2006), Cause I Sez So (2009) και Dancing Backward in High Heels (2011). Μετά από μια βρετανική περιοδεία του 2011 με τον Alice Cooper, το συγκρότημα διαλύθηκε και πάλι.

 

 

Video Url

 

Video Url