Δισκοθήκη: The Yardbirds με σημαντικούς μουσικούς

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Οι Yardbirds είναι ένα αγγλικό ροκ συγκρότημα, που δημιουργήθηκε στο Λονδίνο το 1963. Η βασική σύνθεση του συγκροτήματος περιλάμβανε τον τραγουδιστή και φυσαρμόνικα Keith Relf, ​​τον ντράμερ Jim McCarty, τον κιθαρίστα ρυθμού και αργότερα μπασίστα Chris Dreja και τον μπασίστα/παραγωγό Paul Samwell-Smith. Το συγκρότημα ξεκίνησε την καριέρα τριών από τους πιο διάσημους κιθαρίστες του ροκ, του Έρικ Κλάπτον, του Τζίμι Πέιτζ και του Τζεφ Μπεκ, που όλοι κατατάχθηκαν στην πρώτη πεντάδα της λίστας του περιοδικού Rolling Stone με τους 100 καλύτερους κιθαρίστες. Το συγκρότημα είχε μια σειρά από επιτυχίες στα μέσα της δεκαετίας του 1960, συμπεριλαμβανομένων των "For Your Love", "Heart Full of Soul", "Shapes of Things" και "Over Under Sideways Down".

Video Url

 

Αρχικά ένα συγκρότημα βασισμένο στο μπλουζ, το οποίο σημείωσε για τα «rave-up» ορχηστρικά τους διαλείμματα, οι Yardbirds διεύρυναν τη γκάμα τους σε ποπ, πρωτοποριακή ψυχεδελική ροκ και πρώιμη σκληρή ροκ. και συνέβαλαν σε πολλές καινοτομίες στην ηλεκτρική κιθάρα στα μέσα της δεκαετίας του 1960. Ορισμένοι κριτικοί και ιστορικοί της ροκ αναφέρουν επίσης την επιρροή τους στις τάσεις του μεταγενέστερου punk rock, progressive rock και heavy metal. Μετά τη διάσπαση του συγκροτήματος το 1968, οι Relf και McCarty σχημάτισαν τους Renaissance και ο κιθαρίστας Jimmy Page ίδρυσε τους Led Zeppelin – Οι Yardbirds επαναδημιουργήθηκαν τη δεκαετία του 1990, με τους McCarty και Dreja ως τα μόνα αρχικά μέλη. Ο Dreja άφησε το συγκρότημα το 2012, αφήνοντας τον McCarty ως το μοναδικό αρχικό μέλος του συγκροτήματος στην παρούσα σύνθεση.

Το συγκρότημα εισήχθη στο Rock and Roll Hall of Fame το 1992. Συμπεριλήφθηκαν στο νούμερο 89 στη λίστα του Rolling Stone με τους "100 καλύτερους καλλιτέχνες όλων των εποχών" και κατατάχθηκαν στον αριθμό 37 στους 100 καλύτερους καλλιτέχνες του Hard Rock του VH1.

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Γίνε φίλος στην νέα μας σελίδα και πρότεινε την στους φίλους σου

Γιάννης Πετρίδης - Κώστας Ζουγρής - Από τις 4 στις 5