Δισκοθήκη: Beach Boys εκπρόσωποι του Αμερικάνικου ήχου

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Οι Beach Boys είναι ένα αμερικανικό ροκ συγκρότημα που δημιουργήθηκε στο Χόθορν της Καλιφόρνια το 1961. Η αρχική σύνθεση του γκρουπ αποτελούνταν από τα αδέρφια Brian, Dennis και Carl Wilson, τον ξάδερφό τους Mike Love και τον φίλο Al Jardine. Διακρίνονται για τις φωνητικές τους αρμονίες, τους στίχους με θέμα την εφηβεία και τη μουσική τους εφευρετικότητα, αποτελούν μια από τις πιο επιδραστικές πράξεις της ροκ εποχής. Βασίστηκαν στη μουσική παλαιότερων ποπ φωνητικών συγκροτημάτων, το ροκ εν ρολ της δεκαετίας του 1950 και το  R&B για να δημιουργήσουν τον μοναδικό ήχο τους. Υπό τη διεύθυνση του Μπράιαν, συχνά ενσωμάτωσαν κλασικά ή τζαζ στοιχεία και αντισυμβατικές τεχνικές ηχογράφησης με καινοτόμους τρόπους.

Video Url

 

Οι Beach Boys ξεκίνησαν ως γκαράζ συγκρότημα, υπό τη διαχείριση του πατέρα των Wilsons, Murry, με τον Brian να υπηρετεί ως συνθέτης, ενορχηστρωτής, παραγωγός και de facto ηγέτης. Το 1963, απόλαυσαν την πρώτη τους εθνική επιτυχία με το "Surfin' U.S.A.", ξεκινώντας μια σειρά από σινγκλ τοπ 10 που αντικατόπτριζαν τη νεανική κουλτούρα της νότιας Καλιφόρνια για σέρφινγκ, αυτοκίνητα και ρομαντισμό, που ονομάστηκε "ήχος της Καλιφόρνιας". Ήταν ένα από τα λίγα αμερικανικά ροκ συγκροτήματα που διατήρησαν την εμπορική τους θέση κατά τη διάρκεια της βρετανικής εισβολής. Ξεκινώντας με το The Beach Boys Today! του 1965, εγκατέλειψαν τα θέματα της παραλίας για πιο προσωπικούς στίχους και φιλόδοξες ενορχηστρώσεις. Το 1966, το άλμπουμ τους Pet Sounds και το single "Good Vibrations" αύξησαν το κύρος του γκρουπ ως καινοτόμους της ροκ. Μετά την κατάργηση του άλμπουμ Smile το 1967, ο Brian σταδιακά παραχώρησε τον έλεγχο του γκρουπ στους συμπαίκτες του.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1960, η εμπορική δυναμική του γκρουπ υποχώρησε στις ΗΠΑ, και παρά τις προσπάθειες να διατηρηθεί ένας πειραματικός ήχος, απορρίφθηκαν ευρέως από τον πρώιμο τύπο της ροκ μουσικής. Αφού ο Carl ανέλαβε ως μουσικός ηγέτης, το συγκρότημα έκανε δίσκους που αργότερα θα απολάμβαναν λατρείας μεταξύ των θαυμαστών. Στα μέσα της δεκαετίας του 1970,. Ο Ντένις πνίγηκε το 1983 και ο Μπράιαν σύντομα αποξενώθηκε από την ομάδα. Μετά τον θάνατο του Carl από καρκίνο του πνεύμονα το 1998, το συγκρότημα παραχώρησε στον Love τα νόμιμα δικαιώματα για περιοδεία με το όνομα του γκρουπ. Στις αρχές της δεκαετίας του 2010, τα αρχικά μέλη που επιβίωσαν επανενώθηκαν για λίγο για την 50η επέτειο του συγκροτήματος. Από το 2022, ο Wilson και ο Jardine δεν παίζουν με την έκδοση του Love των Beach Boys, αλλά παραμένουν επίσημα μέλη του συγκροτήματος.

Οι Beach Boys είναι ένα από τα πιο αναγνωρισμένα και εμπορικά επιτυχημένα συγκροτήματα όλων των εποχών, πουλώντας πάνω από 100 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως. Βοήθησαν να νομιμοποιηθεί η ποπ μουσική ως αναγνωρισμένη μορφή τέχνης και επηρέασαν την ανάπτυξη μουσικών ειδών και κινημάτων όπως η ψυχεδέλεια, η power pop, το progressive rock, το punk, το alternative και το lo-fi. Μεταξύ της δεκαετίας του 1960 και του 2010, το συγκρότημα είχε 36 τραγούδια που έφτασαν στο Top 40 των ΗΠΑ (τα περισσότερα από αμερικανικό συγκρότημα), με τέσσερα να βρίσκονται στην κορυφή του Billboard Hot 100. Το 2004, κατατάχθηκαν στο νούμερο 12 στη λίστα του Rolling Stone με τους καλύτερους καλλιτέχνες. . Τα ιδρυτικά μέλη εισήχθησαν στο Rock and Roll Hall of Fame το 1988.

Video Url

 

 

Video Url

 

Video Url

 

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

 

Video Url

 

Video Url