Δισκοθήκη: Kinks από τους πρωτοπόρους Βρετανούς του '60

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Οι Kinks ήταν ένα αγγλικό ροκ συγκρότημα που δημιουργήθηκε στο Muswell Hill, στο βόρειο Λονδίνο, το 1963 από τους αδελφούς Ray και Dave Davies. Θεωρούνται ως ένα από τα πιο σημαίνοντα ροκ συγκροτήματα της δεκαετίας του 1960. Το συγκρότημα εμφανίστηκε στο απόγειο του βρετανικού ρυθμού και μπλουζ και του Merseybeat, και ήταν για λίγο μέρος της Βρετανικής Εισβολής στις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι την απαγόρευση της περιοδείας τους το 1965. Το τρίτο τους σινγκλ, το «You Really Got Me» που έγραψε ο Ray Davies, έγινε διεθνής επιτυχία, φτάνοντας στην κορυφή των charts στο Ηνωμένο Βασίλειο και φτάνοντας στο Top 10 στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Video Url

Η μουσική των Kinks αντλήθηκε από ένα ευρύ φάσμα επιρροών, συμπεριλαμβανομένου του αμερικανικού R&B και του ροκ εν ρολ αρχικά, και αργότερα υιοθετώντας το βρετανικό music hall, το folk και το country. Το συγκρότημα απέκτησε τη φήμη ότι αντανακλούσε την αγγλική κουλτούρα και τον τρόπο ζωής, τροφοδοτούμενο από το έξυπνο παρατηρητικό στυλ γραφής του Ray Davies, και έγινε εμφανές σε άλμπουμ όπως Face to Face (1966), Something Else (1967), The Village Green Preservation Society (1968), Arthur (1969), Lola Versus Powerman (1970) και Muswell Hillbillies (1971), μαζί με τα συνοδευτικά σινγκλ τους, συμπεριλαμβανομένης της υπερατλαντικής επιτυχίας "Lola" (1970). Μετά από μια περίοδο ανάπαυσης στα μέσα της δεκαετίας του 1970, το συγκρότημα γνώρισε μια αναβίωση στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και στις αρχές της δεκαετίας του 1980 με τα άλμπουμ τους Sleepwalker (1977), Misfits (1978), Low Budget (1979), Give the People What They Want (1981) και State of Confusion (1983), το τελευταίο από τα οποία παρήγαγε μια από τις πιο επιτυχημένες επιτυχίες του συγκροτήματος στις ΗΠΑ, το "Come Dancing". Επιπλέον, γκρουπ όπως οι Van Halen, οι Jam, οι Knack, οι Pretenders και οι Romantics διασκεύασαν τα τραγούδια τους, συμβάλλοντας στην αύξηση των πωλήσεων δίσκων των Kinks. Στη δεκαετία του 1990, καλλιτέχνες της Britpop όπως οι Blur και Oasis ανέφεραν το συγκρότημα ως σημαντική επιρροή.

Ο Ray Davies (ρυθμική κιθάρα, κύρια φωνητικά, πλήκτρα) και ο Dave Davies (ληντ κιθάρα, φωνητικά) παρέμειναν μέλη σε όλη τη διάρκεια της 33χρονης πορείας του συγκροτήματος. Το επόμενο μακροβιότερο μέλος, ο Mick Avory (τύμπανα και κρουστά), αντικαταστάθηκε από τον Bob Henrit, πρώην Argent, το 1984. Ο αρχικός κιθαρίστας στο μπάσο Pete Quaife αντικαταστάθηκε από τον John Dalton το 1969. Μετά την αποχώρηση του Dalton το 1976, ο Andy Pyle υπηρέτησε για λίγο ως μπασίστας του συγκροτήματος προτού αντικατασταθεί από τον μπασίστα των Argent  Jim Rodford το 1978. Ο Nicky Hopkins συνόδευσε το συγκρότημα στο στούντιο για πολλές από τις ηχογραφήσεις τους από τα μέσα έως τα τέλη της δεκαετίας του 1960. Το συγκρότημα έγινε επίσημο πενταμελές το 1970, όταν ο πληκτράς John Gosling έπαιξε μαζί τους. Ο Γκόσλινγκ τα παράτησε το 1978. Αντικαταστάθηκε αρχικά από το πρώην μέλος των Pretty Things, Gordon Edwards, και στη συνέχεια μόνιμα από τον Ian Gibbons το 1979. Το συγκρότημα έδωσε την τελευταία του δημόσια εμφάνιση το 1996 και διαλύθηκε το 1997 ως αποτέλεσμα της δημιουργικής έντασης μεταξύ των αδελφών Davies.

Οι Kinks είχαν πέντε σινγκλ στο Top 10 στο αμερικανικό τσαρτ Billboard. Εννέα από τα άλμπουμ τους βρέθηκαν στο Top 40.Στο Ηνωμένο Βασίλειο, είχαν δεκαεπτά σινγκλ στο Top 20 και πέντε άλμπουμ στο Top 10. Τέσσερα άλμπουμ των Kinks έχουν πιστοποιηθεί ως χρυσά από το RIAA και το συγκρότημα έχει πουλήσει 50 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως. Μεταξύ πολλών διακρίσεων, έλαβαν το βραβείο Ivor Novello για την "Εξαιρετική υπηρεσία στη βρετανική μουσική". Το 1990, τα αρχικά τέσσερα μέλη των Kinks εισήχθησαν στο Rock and Roll Hall of Fame, καθώς και στο UK Music Hall of Fame τον Νοέμβριο του 2005.

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url