Δισκοθήκη: Fats Domino από τους δημιουργούς του Rock N Roll

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Antoine Dominique Domino Jr. (26 Φεβρουαρίου 1928 – 24 Οκτωβρίου 2017), γνωστός ως Fats Domino, ήταν Αμερικανός πιανίστας, τραγουδιστής και τραγουδοποιός. Ένας από τους πρωτοπόρους της ροκ εν ρολ μουσικής, ο Domino πούλησε περισσότερους από 65 εκατομμύρια δίσκους. Γεννημένος στη Νέα Ορλεάνη σε οικογένεια Γαλλικών Κρεολών, ο Domino υπέγραψε στην Imperial Records το 1949. Το πρώτο του σινγκλ "The Fat Man" αναφέρεται από ορισμένους ιστορικούς ως το πρώτο ροκ εν ρολ σινγκλ και το πρώτο που πούλησε περισσότερα από 1 εκατομμύριο αντίτυπα. Ο Domino συνέχισε να συνεργάζεται με τον συν-συγγραφέα του τραγουδιού Dave Bartholomew, συνεισφέροντας το χαρακτηριστικό του στυλ πιάνου στο "Lawdy Miss Clawdy" (1952) του Lloyd Price και σημειώνοντας μια σειρά από mainstream επιτυχίες ξεκινώντας με το "Ain't That a Shame" (1955) . Μεταξύ 1955 και 1960, είχε έντεκα Top 10 ποπ επιτυχίες των ΗΠΑ. Μέχρι το 1955, πέντε από τους δίσκους του είχαν πουλήσει περισσότερα από ένα εκατομμύριο αντίτυπα, όντας πιστοποιημένοι χρυσοί.

 

Ο Ντόμινο ήταν ντροπαλός και σεμνός από τη φύση του, αλλά συνέβαλε σημαντικά στο είδος του ροκ εν ρολ. Ο Έλβις Πρίσλεϋ δήλωσε ότι ο Ντόμινο είχε «τεράστια επιρροή πάνω μου όταν ξεκίνησα» και τον περιέγραψε ως «τον πραγματικό βασιλιά του ροκ εν ρολ». Οι Beatles επηρεάστηκαν επίσης σε μεγάλο βαθμό από το Domino.[8][9] Ο ίδιος ο καλλιτέχνης δεν όρισε το έργο του ως ροκ εν ρολ, λέγοντας για το είδος "Δεν ήταν τίποτα άλλο παρά ο ίδιος ρυθμός και μπλουζ που έπαιζα στη Νέα Ορλεάνη". Τέσσερις από τους δίσκους του Domino ονομάστηκαν στο Grammy Hall of Fame για τη σημασία τους: "Blueberry Hill", "Ain't That a Shame", "Walking to New Orleans" και "The Fat Man". Εισήχθη στο Rock and Roll Hall of Fame ως μέρος της πρώτης ομάδας εισακτέων το 1986. Το Associated Press εκτιμά ότι κατά τη διάρκεια της καριέρας του, ο Domino "πούλησε περισσότερους από 110 εκατομμύρια δίσκους".

Video Url