Δισκοθήκη: Fleetwood Mac, δεν ήταν βέβαια μόνο το Rumours

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Οι Fleetwood Mac είναι ένα βρετανοαμερικανικό ροκ συγκρότημα, που δημιουργήθηκε στο Λονδίνο το 1967. Οι Fleetwood Mac ιδρύθηκαν από τον κιθαρίστα Peter Green, τον ντράμερ Mick Fleetwood και τον κιθαρίστα Jeremy Spencer, πριν ο μπασίστας John McVie ενταχθεί στη σύνθεση για το ομώνυμο ντεμπούτο άλμπουμ τους. Ο Danny Kirwan ήρθε ως τρίτος κιθαρίστας το 1968. Η πληκτρίστρια και τραγουδίστρια Christine Perfect, η οποία συνέβαλε ως μουσικός session στο δεύτερο άλμπουμ, παντρεύτηκε τον McVie και έγινε μέλος το 1970, πέθανε στις 30 Νοεμβρίου 2022.

Video Url

 

Κυρίως ένα βρετανικό μπλουζ συγκρότημα στην αρχή, οι Fleetwood Mac σημείωσαν το πρώτο νούμερο ένα στο Ηνωμένο Βασίλειο με το "Albatross", και είχαν άλλες επιτυχίες όπως τα σινγκλ "Oh Well", "Man of the World" και "The Green Manalishi". Και οι τρεις κιθαρίστες έφυγαν διαδοχικά στις αρχές της δεκαετίας του 1970, για να αντικατασταθούν από τους κιθαρίστες Bob Welch και Bob Weston και τον τραγουδιστή Dave Walker. Μέχρι το 1974, ο Welch, ο Weston και ο Walker είτε είχαν αποχωρήσει είτε είχαν απολυθεί, αφήνοντας το συγκρότημα χωρίς έναν κύριο τραγουδιστή ή έναν κιθαρίστα. Στα τέλη του 1974, ενώ ο Fleetwood ήταν σε ένα στούντιο στο Λος Άντζελες, άκουσε το αμερικανικό folk-rock ντουέτο Lindsey Buckingham και Stevie Nicks. Ζήτησε από τον Μπάκιγχαμ να γίνει ο νέος βασικός κιθαρίστας τους και ο Μπάκιγχαμ συμφώνησε υπό τον όρο ότι η Νικς θα μπορούσε επίσης να ενταχθεί στο συγκρότημα.

Η προσθήκη των Buckingham και Nicks έδωσε στο συγκρότημα έναν πιο ποπ ροκ ήχο και το ομότιτλο άλμπουμ τους του 1975, Fleetwood Mac, έφτασε στο Νο. 1 στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το Rumors (1977), το δεύτερο άλμπουμ των Fleetwood Mac μετά την άφιξη των Buckingham και Nicks, παρήγαγε τέσσερα σινγκλ στο Top 10 των ΗΠΑ και παρέμεινε στο νούμερο ένα στο αμερικανικό chart άλμπουμ για 31 εβδομάδες. Έφτασε επίσης στην κορυφή σε χώρες σε όλο τον κόσμο και κέρδισε ένα βραβείο Grammy για το άλμπουμ της χρονιάς το 1978. Το Rumours έχει πουλήσει πάνω από 40 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, καθιστώντας το ένα από τα άλμπουμ με τις περισσότερες πωλήσεις στην ιστορία. Αν και κάθε μέλος του συγκροτήματος χώρισε (John and Christine McVie, Buckingham and Nicks και Fleetwood και η σύζυγός του Jenny) κατά την ηχογράφηση του άλμπουμ, συνέχισαν να γράφουν και να ηχογραφούν μουσική μαζί.

Το προσωπικό του συγκροτήματος παρέμεινε σταθερό μέσω τριών στούντιο άλμπουμ, αλλά στα τέλη της δεκαετίας του 1980 άρχισε να διαλύεται. Αφού ο Μπάκιγχαμ και η Νικς αποχώρησαν από το συγκρότημα, αντικαταστάθηκαν από αρκετούς άλλους κιθαρίστες και τραγουδιστές. Μια μοναδική παράσταση του 1993 για την πρώτη ορκωμοσία του Μπιλ Κλίντον περιλάμβανε τους Fleetwood, John McVie, Christine McVie, Nicks και Buckingham ξανά μαζί για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια. Μια πλήρης επανένωση έγινε τέσσερα χρόνια αργότερα, και το γκρουπ κυκλοφόρησε το τέταρτο Νο. 1 άλμπουμ των ΗΠΑ, The Dance (1997), μια ζωντανή συλλογή των επιτυχιών τους, σηματοδοτώντας επίσης την 20η επέτειο του Rumours. Η Christine McVie άφησε το συγκρότημα το 1998, αλλά συνέχισε να δουλεύει με το συγκρότημα ως session. Εν τω μεταξύ, το συγκρότημα παρέμεινε μαζί ως τετραμελές, κυκλοφορώντας το πιο πρόσφατο στούντιο άλμπουμ τους, Say You Will, το 2003. Η Christine McVie επανήλθε στο συγκρότημα με πλήρη απασχόληση το 2014. Το 2018, ο Μπάκιγχαμ απολύθηκε από το συγκρότημα και αντικαταστάθηκε από τον Mike Campbell, πρώην Tom Petty and the Heartbreakers, και τον Neil Finn των Split Enz και Crowded House.

Οι Fleetwood Mac έχουν πουλήσει περισσότερους από 120 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως, καθιστώντας τους ένα από τα συγκροτήματα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στον κόσμο. Το 1979, η ομάδα τιμήθηκε με ένα αστέρι στο Hollywood Walk of Fame. Το 1998 το συγκρότημα εισήχθη στο Rock and Roll Hall of Fame[8] και έλαβε το Brit Award για την Εξαιρετική Συνεισφορά στη Μουσική. Το 2018, το συγκρότημα έλαβε το βραβείο MusiCares Person of the Year από την The Recording Academy σε αναγνώριση του καλλιτεχνικού τους επιτεύγματος στη μουσική βιομηχανία και της αφοσίωσής τους στη φιλανθρωπία.

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url