Δισκοθήκη: Michael Jackson, ταλέντο με προβλήματα

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

 

Ο Michael Joseph Jackson (29 Αυγούστου 1958 – 25 Ιουνίου 2009) ήταν Αμερικανός τραγουδιστής, τραγουδοποιός, χορευτής και φιλάνθρωπος. Αποκαλούμενος «Βασιλιάς της Ποπ», θεωρείται μια από τις πιο σημαντικές πολιτιστικές προσωπικότητες του 20ου αιώνα. Σε μια καριέρα τεσσάρων δεκαετιών, η συνεισφορά του στη μουσική, τον χορό και τη μόδα, μαζί με την προσωπική του ζωή που δημοσιοποιήθηκε, τον έκαναν παγκόσμια φιγούρα στη λαϊκή κουλτούρα. Ο Τζάκσον επηρέασε καλλιτέχνες σε πολλά είδη μουσικής. μέσα από παραστάσεις σκηνής και βίντεο, δημοσιοποίησε περίπλοκες χορευτικές κινήσεις όπως το moonwalk, στο οποίο έδωσε το όνομα, καθώς και το ρομπότ. Είναι ο πιο βραβευμένος μουσικός στην ιστορία.

Video Url

 

Το όγδοο παιδί της οικογένειας Τζάκσον, ο Τζάκσον έκανε το επαγγελματικό του ντεμπούτο το 1964 με τα μεγαλύτερα αδέρφια του Τζάκι, Τίτο, Τζερμέιν και Μάρλον ως μέλος των Jackson 5 (αργότερα γνωστοί ως Jacksons). Ο Τζάκσον ξεκίνησε τη σόλο καριέρα του το 1971 ενώ βρισκόταν στη Motown Records. Έγινε σόλο αστέρι με το άλμπουμ του 1979 Off the Wall. Τα μουσικά του βίντεο, συμπεριλαμβανομένων εκείνων για τα "Beat It", "Billie Jean" και "Thriller" από το άλμπουμ του "Thriller" του 1982, πιστώνονται με το σπάσιμο των φυλετικών φραγμών και τη μετατροπή του μέσου σε καλλιτεχνικό και διαφημιστικό εργαλείο. Βοήθησε στην επιτυχία του MTV και συνέχισε να καινοτομεί με βίντεο για τα άλμπουμ Bad (1987), Dangerous (1991), HIStory: Past, Present and Future, Book I (1995) και Invincible (2001). Το Thriller έγινε το άλμπουμ με τις περισσότερες πωλήσεις όλων των εποχών, ενώ το Bad ήταν το πρώτο άλμπουμ που παρήγαγε πέντε σινγκλ του Billboard Hot 100 των ΗΠΑ

Από τα τέλη της δεκαετίας του 1980, ο Τζάκσον έγινε φιγούρα διαμάχης και εικασιών λόγω της αλλαγής της εμφάνισης, των σχέσεων, της συμπεριφοράς και του τρόπου ζωής του. Το 1993, κατηγορήθηκε για σεξουαλική κακοποίηση του παιδιού ενός οικογενειακού φίλου του. Η αγωγή διευθετήθηκε εκτός πολιτικού δικαστηρίου. Ο Τζάκσον δεν κατηγορήθηκε λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων. Το 2005, δικάστηκε και αθωώθηκε για περαιτέρω κατηγορίες σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και πολλές άλλες κατηγορίες. Το FBI δεν βρήκε στοιχεία εγκληματικής συμπεριφοράς για λογαριασμό του Τζάκσον και στις δύο περιπτώσεις. Το 2009, ενώ ετοιμαζόταν για μια σειρά από συναυλίες επιστροφής, This Is It, ο Τζάκσον πέθανε από υπερβολική δόση προποφόλης που του χορηγούσε ο προσωπικός του γιατρός, Κόνραντ Μάρεϊ, ο οποίος καταδικάστηκε το 2011 για ανθρωποκτονία από αμέλεια. Ο θάνατός του προκάλεσε αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο, δημιουργώντας πρωτοφανή άνοδο της κίνησης στο Διαδίκτυο και εκτίναξη στις πωλήσεις της μουσικής του. Ένα τηλεοπτικό μνημόσυνο για τον Τζάκσον, που πραγματοποιήθηκε στο Staples Center στο Λος Άντζελες, παρακολούθησαν περίπου 2,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως.

Ο Τζάκσον είναι ένας από τους καλλιτέχνες με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών, με εκτιμώμενες πωλήσεις πάνω από 400 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως. ) και ήταν ο πρώτος καλλιτέχνης που είχε ένα σινγκλ στο top-10 στο Billboard Hot 100 σε πέντε διαφορετικές δεκαετίες. Θεωρείται από το RIAA ως ο μεμονωμένος μουσικός καλλιτέχνης με τις υψηλότερες πωλήσεις όλων των εποχών παγκοσμίως. Οι διακρίσεις του περιλαμβάνουν 15 βραβεία Grammy, 6 Brit Awards, ένα βραβείο Χρυσής Σφαίρας και 39 Παγκόσμια Ρεκόρ Γκίνες, συμπεριλαμβανομένου του "Πιο επιτυχημένου διασκεδαστού όλων των εποχών". Τα επιτεύγματα του Jackson περιλαμβάνουν το Rock and Roll Hall of Fame (δύο φορές), το Vocal Group Hall of Fame, το Songwriters Hall of Fame, το Dance Hall of Fame (ο μόνος καλλιτέχνης ηχογράφησης που εισήχθη) και το Rhythm and Blues Music Hall of Fame.

Video Url

 

Video Url

 

 

Video Url

 

Video Url