Δισκοθήκη: Elvis Presley πάντα παραμένει ο Βασιλιάς

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

 

Ο Έλβις Άαρον Πρίσλεϋ (8 Ιανουαρίου 1935 – 16 Αυγούστου 1977) ή απλά Έλβις, ήταν Αμερικανός τραγουδιστής και ηθοποιός. Αποκαλούμενος «Βασιλιάς του Ροκ εν Ρολ», θεωρείται μια από τις σημαντικότερες πολιτιστικές προσωπικότητες του 20ου αιώνα. Οι γεμάτες ενέργεια ερμηνείες των τραγουδιών και το σεξουαλικά προκλητικό στυλ ερμηνείας του, σε συνδυασμό με ένα μοναδικό συνδυασμό επιρροών κατά τη διάρκεια μιας μεταμορφωτικής εποχής στις φυλετικές σχέσεις, τον οδήγησαν τόσο σε μεγάλη επιτυχία όσο και σε αρχική διαμάχη.

Video Url

 

Ο Πρίσλεϋ γεννήθηκε στο Τούπελο του Μισισιπή και μετακόμισε στο Μέμφις του Τενεσί, με την οικογένειά του όταν ήταν 13 ετών. Η μουσική του καριέρα ξεκίνησε εκεί το 1954, ηχογραφώντας στη Sun Records με τον παραγωγό Sam Phillips, ο οποίος ήθελε να φέρει τον ήχο της αφροαμερικανικής μουσικής σε ένα ευρύτερο κοινό. Ο Πρίσλεϋ, στην ακουστική κιθάρα ρυθμού, και συνοδευόμενος από τον βασικό κιθαρίστα Scotty Moore και τον μπασίστα Bill Black, ήταν πρωτοπόρος του rockabilly, ενός uptempo, μίξης κάντρι μουσικής και ρυθμού και μπλουζ με ρυθμούς. Το 1955, ο ντράμερ D. J. Fontana εντάχθηκε για να ολοκληρώσει τη σύνθεση του κλασικού κουαρτέτου του Presley και η RCA Victor απέκτησε το συμβόλαιό του σε μια συμφωνία που κανόνισε ο συνταγματάρχης Tom Parker, ο οποίος θα ήταν ο μάνατζερ του για περισσότερες από δύο δεκαετίες. Το πρώτο single στην RCA Victor του Presley, "Heartbreak Hotel", κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 1956 και έγινε νούμερο ένα επιτυχία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μέσα σε ένα χρόνο, η RCA θα πουλούσε δέκα εκατομμύρια singles του Presley. Με μια σειρά από επιτυχημένες τηλεοπτικές εμφανίσεις στο δίκτυο και κορυφαίους δίσκους, ο Πρίσλεϊ έγινε η ηγετική φυσιογνωμία του πρόσφατα δημοφιλούς ήχου του ροκ εν ρολ, αν και το ερμηνευτικό του στυλ και η προώθηση του τότε περιθωριοποιημένου ήχου των Αφροαμερικανών οδήγησαν σε θεωρείται ευρέως ως απειλή για την ηθική ευημερία της λευκής αμερικανικής νεολαίας.

Τον Νοέμβριο του 1956, ο Πρίσλεϋ έκανε το κινηματογραφικό του ντεμπούτο στο Love Me Tender. Ο Πρίσλεϊ στρατολογήθηκε στη στρατιωτική του θητεία το 1958 και ξεκίνησε ξανά τη δισκογραφική του καριέρα δύο χρόνια αργότερα με μερικά από τα πιο επιτυχημένα εμπορικά έργα του. Πραγματοποίησε λίγες συναυλίες, ωστόσο, και με οδηγό τον Πάρκερ, αφιέρωσε μεγάλο μέρος της δεκαετίας του 1960 στη δημιουργία ταινιών του Χόλιγουντ και άλμπουμ soundtrack, τα περισσότερα από τα οποία χλευάστηκαν κριτικά. Μερικές από τις πιο διάσημες ταινίες του ήταν οι Jailhouse Rock (1957), Blue Hawaii (1961) και Viva Las Vegas (1964). Το 1968, μετά από ένα διάλειμμα επτά ετών από τις ζωντανές εμφανίσεις, επέστρεψε στη σκηνή με το αναγνωρισμένο τηλεοπτικό comeback special Elvis, το οποίο οδήγησε σε μια εκτεταμένη σειρά με συναυλίες στο Λας Βέγκας και σε μια σειρά από εξαιρετικά κερδοφόρες περιοδείες. Το 1973, ο Πρίσλεϋ έδωσε την πρώτη συναυλία ενός σόλο καλλιτέχνη που μεταδόθηκε σε όλο τον κόσμο, τον Aloha από τη Χαβάη. Χρόνια κατάχρησης συνταγογραφούμενων φαρμάκων και ανθυγιεινών διατροφικών συνηθειών έθεσαν σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία του και πέθανε ξαφνικά το 1977 στο κτήμα του Graceland σε ηλικία 42 ετών.

Έχοντας πουλήσει πάνω από 500 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως, ο Πρίσλεϊ αναγνωρίζεται ως ο σόλο μουσικός καλλιτέχνης με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών από το Guinness World Records. Ήταν εμπορικά επιτυχημένος σε πολλά είδη, όπως ποπ, κάντρι, ρυθμ και μπλουζ, σύγχρονη μουσική για ενήλικες και γκόσπελ. Ο Πρίσλεϊ κέρδισε τρία βραβεία Grammy, έλαβε το βραβείο Grammy Lifetime Achievement σε ηλικία 36 ετών και έχει εισαχθεί σε πολλές αίθουσες μουσικής φήμης. Κατέχει πολλά ρεκόρ, όπως τα περισσότερα χρυσά και πλατινένια άλμπουμ με πιστοποίηση RIAA, τα περισσότερα άλμπουμ που έχουν καταγραφεί στο Billboard 200, τα περισσότερα νούμερο ένα άλμπουμ από σόλο καλλιτέχνη στο UK Albums Chart και τα περισσότερα νούμερο ένα σινγκλ ανά πράξη στο UK Singles Chart. Το 2018, ο Πρίσλεϋ τιμήθηκε μετά θάνατον με το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας.

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url