Δισκοθήκη: Yes όλοι τους καλοί μουσικοί

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Οι Yes είναι ένα αγγλικό progressive rock συγκρότημα που δημιουργήθηκε στο Λονδίνο το 1968 από τον τραγουδιστή και frontman Jon Anderson, τον μπασίστα Chris Squire, τον κιθαρίστα Peter Banks, τον keyboardist Tony Kaye και τον ντράμερ Bill Bruford. Το συγκρότημα έχει υποστεί πολλές αλλαγές στο line-up κατά τη διάρκεια της ιστορίας του, κατά τη διάρκεια των οποίων 19 μουσικοί ήταν μέλη πλήρους απασχόλησης. Από τον Μάιο του 2022, το συγκρότημα αποτελείται από τον κιθαρίστα Steve Howe, τον keyboardist Geoff Downes, τον τραγουδιστή Jon Davison και τον μπασίστα Billy Sherwood, καθώς και τον ντράμερ της περιοδείας Jay Schellen. Οι Yes έχουν εξερευνήσει πολλά μουσικά στυλ όλα αυτά τα χρόνια και θεωρούνται κυρίως ως πρωτοπόροι του progressive rock.

Οι Yes άρχισε να ερμηνεύουν πρωτότυπα τραγούδια και να αναδιατάσσουν διασκευές ροκ, ποπ, μπλουζ και τζαζ τραγουδιών, όπως αποδεικνύεται στα δύο πρώτα άλμπουμ τους. Μια αλλαγή κατεύθυνσης το 1970 οδήγησε σε μια σειρά από επιτυχημένα progressive rock άλμπουμ μέχρι τη διάλυσή τους το 1981, με πιο επιτυχημένα τα The Yes Album (1971), Fragile (1971) και Close to the Edge (1972). Οι Yes περιόδευσε ως μια σημαντική ροκ παράσταση που κέρδισε τη φήμη της μπάντας για τα περίτεχνα σκηνικά, τις φωτεινές εμφανίσεις και τα εξώφυλλα άλμπουμ που σχεδίασε ο Roger Dean. Η επιτυχία του "Roundabout", του σινγκλ από το Fragile, εδραίωσε τη δημοτικότητά τους κατά τη διάρκεια της δεκαετίας και μετά.

Το 1983, οι Yes αναμορφώθηκαν με μια νέα σύνθεση που περιελάμβανε τον κιθαρίστα Trevor Rabin, τα τραγούδια του οποίου βοήθησαν το συγκρότημα να κινηθεί προς το εμπορικό και ποπ ροκ. Το αποτέλεσμα ήταν το 90125 (1983), το άλμπουμ τους με τις υψηλότερες πωλήσεις, το οποίο περιείχε το νούμερο ένα σινγκλ των ΗΠΑ "Owner of a Lonely Heart". Από το 1991 έως το 1992, οι Yes ήταν ένας οκταμελής σχηματισμόςΑπό το 1994 έως το 2004, οι Yes κυκλοφόρησαν τακτικά άλμπουμ με ποικίλα επίπεδα επιτυχίας. Μετά από μια παύση τεσσάρων ετών, ξεκίνησαν ξανά τις περιοδείες τους το 2008 και έχουν κυκλοφορήσει τρία νέα άλμπουμ. Το πιο πρόσφατο είναι το The Quest (2021). Μεταξύ των μακροβιότερων μελών του συγκροτήματος, ο Squire πέθανε το 2015 και ο ντράμερ Άλαν Γουάιτ πέθανε το 2022.

Οι Yes είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα, επιδραστικά και μακροβιότερα progressive rock συγκροτήματα. Έχουν πουλήσει 13,5 εκατομμύρια άλμπουμ με πιστοποίηση RIAA στις ΗΠΑ, καθώς και περισσότερα από 30 εκατομμύρια άλμπουμ παγκοσμίως.Το 1985, κέρδισαν ένα βραβείο Grammy για την Καλύτερη Ροκ Ενόργανη Ερμηνεία με το "Cinema" και έλαβαν πέντε υποψηφιότητες για Grammy μεταξύ 1985 και 1992. Κατατάχθηκαν στο Νο. 94 στους 100 καλύτερους καλλιτέχνες του Hard Rock του VH1. Η δισκογραφία τους περιλαμβάνει 22 στούντιο άλμπουμ. Τον Απρίλιο του 2017, οι Yes εισήχθησαν στο Rock and Roll Hall of Fame, το οποίο επέλεξε να εισαγάγει τα σημερινά και πρώην μέλη των Anderson, Squire, Bruford, Kaye, Howe, Wakeman, White και Rabin.

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

 

Video Url

 

Video Url

 

 

Video Url

 

Video Url