Δισκοθήκη: Lady Gaga δεν είναι τυχαία, έχει την αξία της

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Η Stefani Joanne Angelina Germanotta ( γεννημένη στις 28 Μαρτίου 1986), γνωστή επαγγελματικά ως Lady Gaga, είναι Αμερικανίδα τραγουδίστρια, τραγουδίστρια και ηθοποιός. Είναι γνωστή για τις επανεφευρέσεις της εικόνας και τη μουσική της ευελιξία. Η Gaga άρχισε να παίζει ως έφηβος, τραγουδώντας σε βραδιές ανοιχτού μικροφώνου και παίζοντας σε σχολικές παραστάσεις. Σπούδασε στο Collaborative Arts Project 21, μέσω της Σχολής Τεχνών Tisch του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, πριν εγκαταλείψει το σχολείο για να ακολουθήσει μια καριέρα στη μουσική. Αφού η Def Jam Recordings ακύρωσε το συμβόλαιό της, εργάστηκε ως τραγουδοποιός για τη Sony/ATV Music Publishing, όπου υπέγραψε κοινή συμφωνία με την Interscope Records και την KonLive Distribution, το 2007. Η Gaga έκανε την παρουσία της την επόμενη χρονιά με το ντεμπούτο της στούντιο άλμπουμ, The Fame, και τα σινγκλ  "Just Dance" και "Poker Face". Το άλμπουμ αργότερα επανεκδόθηκε για να συμπεριλάβει το εκτεταμένο έργο The Fame Monster (2009), το οποίο απέδωσε τα επιτυχημένα σινγκλ "Bad Romance", "Telephone" και "Alejandro".

Video Url

 

Τα πέντε διαδοχικά στούντιο άλμπουμ της Gaga έκαναν το ντεμπούτο τους στην κορυφή του αμερικανικού Billboard 200. Το δεύτερο ολοκληρωμένο άλμπουμ της, Born This Way (2011), εξερεύνησε την ηλεκτρονική ροκ και την techno-pop και πούλησε περισσότερα από ένα εκατομμύριο αντίτυπα την πρώτη εβδομάδα. Το ομώνυμο κομμάτι έγινε το τραγούδι με τις ταχύτερες πωλήσεις στο iTunes Store, με πάνω από ένα εκατομμύριο λήψεις σε λιγότερο από μια εβδομάδα. Μετά το τρίτο άλμπουμ της  Artpop (2013) και το βασικό σινγκλ της "Applause", η Gaga κυκλοφόρησε το τζαζ άλμπουμ Cheek to Cheek (2014) με τον Tony Bennett και το soft rock άλμπουμ Joanne (2016). Ασχολήθηκε με την υποκριτική, κερδίζοντας βραβεία για τους πρωταγωνιστικούς της ρόλους στη μίνι σειρά American Horror Story: Hotel (2015–2016) και τη μιούζικαλ ταινία A Star Is Born (2018). Η συνεισφορά της στο soundtrack του τελευταίου, που δημιούργησε το σινγκλ "Shallow" που κορυφώθηκε στο chart, την έκανε την πρώτη γυναίκα που κέρδισε Όσκαρ, Βραβείο BAFTA, Χρυσή Σφαίρα και Βραβείο Γκράμι μέσα σε ένα χρόνο. Η Gaga επέστρεψε στη dance-pop με το έκτο στούντιο άλμπουμ της, Chromatica (2020), το οποίο έδωσε το νούμερο ένα σινγκλ "Rain on Me". Ακολούθησε αυτό με το δεύτερο συνεργατικό της άλμπουμ με τον Bennett, Love for Sale, και έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στη βιογραφική ταινία House of Gucci, και τα δύο το 2021.

Έχοντας πουλήσει περίπου 170 εκατομμύρια δίσκους, η Gaga είναι μία από τις καλλιτέχνες με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στον κόσμο και η μόνη γυναίκα καλλιτέχνις που πέτυχε τέσσερα σινγκλ που το καθένα πούλησε τουλάχιστον 10 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως. Οι διακρίσεις της περιλαμβάνουν 13 βραβεία Grammy, δύο Χρυσές Σφαίρες, 18 βραβεία MTV Video Music Awards, βραβεία από το Songwriters Hall of Fame και το Συμβούλιο Σχεδιαστών Μόδας της Αμερικής και την αναγνώριση ως Καλλιτέχνης της Χρονιάς του Billboard (2010) και Γυναίκα της Χρονιάς (2015). Έχει επίσης συμπεριληφθεί σε πολλές κατατάξεις  του Forbes και κατέλαβε την τέταρτη θέση στο VH1 με τις καλύτερες γυναίκες στη μουσική (2012). Το περιοδικό Time την ονόμασε έναν από τους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο το 2010 και το 2019 και την τοποθέτησε στη λίστα με τα 100 Fashion Icons All-Time. Η φιλανθρωπία και ο ακτιβισμός της επικεντρώνονται στην ευαισθητοποίηση για την ψυχική υγεία και τα δικαιώματα των LGBT. έχει τη δική της μη κερδοσκοπική οργάνωση, το Born This Way Foundation, που υποστηρίζει την ευεξία των νέων. Τα επιχειρηματικά εγχειρήματα της Gaga περιλαμβάνουν το Haus Labs, μια vegan επωνυμία καλλυντικών που ξεκίνησε το 2019.

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url