Δισκοθήκη: 2Pac, ταλέντο που έφυγε νωρίς

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Ο Tupac Amaru Shakur (γεννημένος Lesane Parish Crooks, 16 Ιουνίου 1971 – 13 Σεπτεμβρίου 1996), επίσης γνωστός ως 2Pac και Makaveli, ήταν Αμερικανός ράπερ. Θεωρείται ευρέως ένας από τους πιο σημαντικούς ράπερ όλων των εποχών. Ο Shakur είναι ένας από τους καλλιτέχνες με τις μεγαλύτερες πωλήσεις, έχοντας πουλήσει περισσότερους από 75 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως. Μεγάλο μέρος της μουσικής του Shakur έχει σημειωθεί για την αντιμετώπιση σύγχρονων κοινωνικών ζητημάτων που ταλαιπωρούν τις πόλεις και θεωρείται σύμβολο του ακτιβισμού κατά της ανισότητας.

Video Url

 

Ο Shakur γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη από γονείς που ήταν και πολιτικοί ακτιβιστές και μέλη του Κόμματος των Μαύρων Πάνθηρων. Μεγαλωμένος από τη μητέρα του, Afeni Shakur, μετακόμισε στη Βαλτιμόρη το 1984 και στην περιοχή του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο το 1988. Με την κυκλοφορία του ντεμπούτου άλμπουμ του 2Pacalypse Now το 1991, έγινε κεντρική φιγούρα στο hip hop της Δυτικής Ακτής για το συνειδητό ραπ του. στίχοι.Ο Shakur πέτυχε περαιτέρω κριτική και εμπορική επιτυχία με τα επόμενα άλμπουμ του Strictly 4 My N.I.G.G.A.Z... (1993) και Me Against the World (1995). Το άλμπουμ του με πιστοποίηση Diamond,  All Eyez on Me (1996), το πρώτο άλμπουμ που ήταν διπλό στην ιστορία του hip-hop, εγκατέλειψε τους ενδοσκοπικούς στίχους του για το ασταθές gangsta ραπ. Εκτός από τη μουσική του καριέρα, ο Shakur βρήκε επίσης σημαντική επιτυχία ως ηθοποιός, με τους πρωταγωνιστικούς του ρόλους στα Juice (1992), Poetic Justice (1993), Above the Rim (1994), Bullet (1996), Gridlock'd (1997) και Gang Related (1997).

Κατά τη διάρκεια του τελευταίου μέρους της καριέρας του, ο Shakur πυροβολήθηκε πέντε φορές στο λόμπι ενός στούντιο ηχογράφησης της Νέας Υόρκης και αντιμετώπισε νομικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της φυλάκισης. Το 1995, ο Shakur εξέτισε οκτώ μήνες φυλάκιση για κατηγορίες σεξουαλικής κακοποίησης, αλλά αφέθηκε ελεύθερος εν αναμονή της έφεσης της καταδίκης του. Μετά την απελευθέρωσή του, υπέγραψε στην ετικέτα της Death Row Records και ενεπλάκη έντονα στον αυξανόμενο ανταγωνισμό χιπ χοπ Ανατολικής Ακτής-Δυτικής Ακτής. Στις 7 Σεπτεμβρίου 1996, ο Shakur πυροβολήθηκε τέσσερις φορές από έναν άγνωστο δράστη σε πυροβολισμούς στο Λας Βέγκας. πέθανε έξι μέρες αργότερα. Μετά τη δολοφονία του, ο φίλος του Shakur που έγινε αντίπαλος, ο Notorious B.I.G., θεωρήθηκε αρχικά ύποπτος λόγω της δημόσιας έχθρας τους, αλλά δολοφονήθηκε επίσης σε έναν άλλο πυροβολισμό έξι μήνες αργότερα, τον Μάρτιο του 1997, ενώ επισκεπτόταν το Λος Άντζελες.

Το διπλό μεταθανάτιο άλμπουμ Greatest Hits (1998) του Shakur είναι μία από τις δύο κυκλοφορίες του—και ένα από τα μόλις εννέα άλμπουμ χιπ χοπ—που έχουν λάβει πιστοποίηση Diamond στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πέντε ακόμη άλμπουμ έχουν κυκλοφορήσει από τον θάνατο του Shakur, συμπεριλαμβανομένου του κριτικού μεταθανάτου άλμπουμ του The Don Killuminati: The 7 Day Theory (1996) με το καλλιτεχνικό του όνομα Makaveli, τα οποία έχουν όλα πιστοποιηθεί ως Platinum στις Ηνωμένες Πολιτείες.Το 2002, ο Shakur εισήχθη στο Hip-Hop Hall of Fame.Το 2017, εισήχθη στο Rock and Roll Hall of Fame κατά το πρώτο έτος της επιλεξιμότητάς του. Το Rolling Stone κατέταξε τον Shakur στους 100 καλύτερους καλλιτέχνες όλων των εποχών.

Video Url

 

Video Url

 

Video Url