Δισκοθήκη: Jam μυρίζουν Αγγλία του '70

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Οι Jam ήταν ένα αγγλικό συγκρότημα mod revival/punk rock κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970 και στις αρχές της δεκαετίας του 1980, το οποίο δημιουργήθηκε το 1972 στο Sheerwater Secondary School στο Woking, στην κομητεία του Surrey. Το συγκρότημα κυκλοφόρησε 18 συνεχόμενα σινγκλ στο Top 40 στο Ηνωμένο Βασίλειο, από το ντεμπούτο τους το 1977 έως τη διάλυσή τους τον Δεκέμβριο του 1982, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων νούμερο ένα επιτυχιών. Από το 2007, τα "That's Entertainment" και "Just Who Is the 5 O'Clock Hero?" παραμένουν τα σινγκλ εισαγωγών με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Κυκλοφόρησαν ένα ζωντανό άλμπουμ και έξι στούντιο άλμπουμ,Όταν το συγκρότημα διαλύθηκε το 1982, τα πρώτα 15 σινγκλ του επανακυκλοφόρησαν και όλα μπήκαν στα κορυφαία 100.

Video Url

 

Ενώ οι Jam μοιράζονταν την προοπτική του "θυμωμένου νεαρού άνδρα" και το γρήγορο ρυθμό του βρετανικού πανκ ροκ κινήματος των μέσων της δεκαετίας του 1970, σε αντίθεση με αυτό το συγκρότημα φορούσε κομψά προσαρμοσμένα κοστούμια που θύμιζαν αγγλικά ποπ συγκροτήματα στις αρχές της δεκαετίας του 1960 και ενσωμάτωσαν mainstream ροκ και ροκ της δεκαετίας του 1960. Η R&B επηρεάζει τον ήχο του, ιδιαίτερα από τη δουλειά των Who εκείνης της περιόδου και επίσης άντλησε επιρροή από τη δουλειά των Kinks και τη μουσική της American Motown. Αυτό τοποθέτησε την πράξη στην πρώτη γραμμή του εκκολαπτόμενου κινήματος Mod Revival της δεκαετίας του 1970-1980. Με πολλούς από τους στίχους του συγκροτήματος σχετικά με τη ζωή της εργατικής τάξης, ο βιογράφος του Jam, Sean Egan, σχολίασε ότι «ανέβασαν την κοινωνική διαμαρτυρία και την πολιτιστική αυθεντικότητα στην κορυφή των charts».

Το συγκρότημα βασίστηκε σε ποικίλες στυλιστικές επιρροές κατά τη διάρκεια της καριέρας του, όπως μπιτ μουσική της δεκαετίας του 1960, σόουλ, ρυθμ εντ μπλουζ και ψυχεδελικό ροκ, καθώς και πανκ και new wave της δεκαετίας του 1970. Το τρίο ήταν γνωστό για τα μελωδικά ποπ τραγούδια τους, την ευδιάκριτη αγγλική τους γεύση και την εικόνα τους. Το συγκρότημα ξεκίνησε την καριέρα του Paul Weller, ο οποίος δημιούργησε τους Style Council και αργότερα τη σόλο καριέρα του. Ο Weller έγραψε και τραγούδησε τις περισσότερες από τις πρωτότυπες συνθέσεις των Jam και έπαιξε  κιθάρα, χρησιμοποιώντας ένα Rickenbacker 330. Ο Bruce Foxton παρείχε δευτερεύοντα φωνητικά και  μπάσο, τα οποία ήταν η βάση πολλών από τα τραγούδια του συγκροτήματος, συμπεριλαμβανομένων των επιτυχιών "Down in the Tube Station at Midnight», «The Eton Rifles», «Going Underground» και «Town Called Malice» χρησιμοποιώντας κυρίως ένα Rickenbacker 4001 ή ένα Fender Precision Bass, καθώς και, σε σπάνιες περιπτώσεις, ένα Epiphone Rivoli.

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url