Δισκοθήκη: Oasis από τους κορυφαίους της γενιάς τους

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Οι Oasis ήταν ένα αγγλικό ροκ συγκρότημα που δημιουργήθηκε στο Μάντσεστερ το 1991. Αρχικά γνωστό ως The Rain, το γκρουπ αποτελούταν αρχικά από τους Liam Gallagher (φωνητικά, ντέφι), Paul Arthurs (κιθάρα), Paul McGuigan (μπάσο) και Tony McCarroll (τύμπανα) . Ο μεγαλύτερος αδερφός του Liam, ο Noel (αρχική κιθάρα, φωνητικά) εντάχθηκε αργότερα ως πέμπτο μέλος, οριστικοποιώντας τη βασική σύνθεση του γκρουπ. Κατά τη διάρκεια της ύπαρξής τους, είχαν διάφορες αλλαγές στη σύνθεση, με τους αδερφούς Gallagher να παραμένουν τα μοναδικά μέλη.

Video Url

 

Οι Oasis υπέγραψαν με την ανεξάρτητη δισκογραφική Creation Records το 1993 και κυκλοφόρησαν το ντεμπούτο άλμπουμ τους «Definitely Maybe» (1994). Την επόμενη χρονιά ηχογράφησαν το (What's the Story) Morning Glory; (1995) με τον ντράμερ Άλαν Γουάιτ, εν μέσω αντιπαλότητας στα chart με τους συνομηλίκους Blur. Περνώντας δέκα εβδομάδες στο νούμερο ένα στο UK Albums Chart, (What's the Story) Morning Glory; ήταν επίσης μια διεθνής επιτυχία στα chart και έγινε ένα από τα άλμπουμ με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών. Επιπλέον, είναι το πέμπτο άλμπουμ με τις περισσότερες πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο και το άλμπουμ με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο της δεκαετίας του 1990. Οι αδερφοί Gallagher εμφανίζονταν τακτικά σε ταμπλόιντ εφημερίδες για τις διαφωνίες τους και τον άγριο τρόπο ζωής τους. Το 1996, οι Oasis έκαναν δύο νύχτες στο Knebworth για 125.000 κοινό κάθε φορά, τις μεγαλύτερες υπαίθριες συναυλίες στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου εκείνη την εποχή. Το 1997, οι Oasis κυκλοφόρησαν το τρίτο τους άλμπουμ, Be Here Now. Έγινε το άλμπουμ με τις ταχύτερες πωλήσεις στην ιστορία των βρετανικών τσαρτ.

Η δημοτικότητα των Oasis αργότερα μειώθηκε και ο McGuigan και ο Arthurs έφυγαν το 1999 καθώς οι Oasis κυκλοφόρησαν το Standing on the Shoulder of Giants (2000). Αντικαταστάθηκαν από τον πρώην κιθαρίστα των Heavy Stereo, Gem Archer και τον πρώην κιθαρίστα των Ride, Andy Bell. Ο White αποχώρησε το 2004, αντικαταστάθηκε από τον Zak Starkey και αργότερα τον Chris Sharrock ως μέλη της περιοδείας. Οι Oasis κυκλοφόρησαν άλλα τρία στούντιο άλμπουμ, Heathen Chemistry (2002), Don't Believe the Truth (2005) και Dig Out Your Soul (2008). Το συγκρότημα διαλύθηκε απότομα μετά την αποχώρηση του Noel Gallagher τον Αύγουστο του 2009.

Από το 2009, οι Oasis είχαν πουλήσει πάνω από 70 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως. Είναι από τις πιο επιτυχημένες καλλιτέχνες στο UK Singles Chart and Albums Chart, με οκτώ νούμερο ένα σινγκλ στο Ηνωμένο Βασίλειο και οκτώ νούμερο ένα άλμπουμ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το συγκρότημα πέτυχε επίσης τρία πλατινένια άλμπουμ στις ΗΠΑ. Κέρδισαν 17 NME Awards, εννέα Q Awards, τέσσερα MTV Europe Music Awards και έξι Brit Awards, εκ των οποίων ένα το 2007 για την εξαιρετική συνεισφορά τους στη μουσική και ένα για το "Καλύτερο άλμπουμ των τελευταίων 30 ετών" για το Morning Glory (What's the Story). ?. Ήταν υποψήφιοι για δύο βραβεία Grammy.

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url