Δισκοθήκη: Chicago Πολλά χρόνια στην επικαιρότητα

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Οι Chicago είναι ένα αμερικανικό ροκ συγκρότημα που δημιουργήθηκε στο Σικάγο του Ιλινόις το 1967. Το συγκρότημα άρχισε να αυτοαποκαλείται Chicago Transit Authority το 1968, στη συνέχεια συντόμευσε το όνομα το 1969.Τα τραγούδια των Σικάγο συχνά συνδυάζουν στοιχεία κλασικής μουσικής, τζαζ, R&B και ποπ μουσικής.

Δημιουργημένοι  από πολλές μπάντες από την περιοχή του Σικάγο στα τέλη της δεκαετίας του 1960, η σύνθεση αποτελούνταν από τους Peter Cetera στο μπάσο, Terry Kath στην κιθάρα, Robert Lamm στα πλήκτρα, Lee Loughnane στην τρομπέτα, James Pankow στο τρομπόνι, Walter Parazaider στα ξύλινα πνευστά, και ο Danny Seraphine στα ντραμς. Οι Cetera, Kath και Lamm μοιράστηκαν τα κύρια φωνητικά καθήκοντα. Ο Laudir de Oliveira εντάχθηκε στο συγκρότημα ως κρουστός και δεύτερος ντράμερ το 1974. Ο Kath πέθανε το 1978 και αντικαταστάθηκε από αρκετούς κιθαρίστες διαδοχικά. Ο Bill Champlin έγινε μέλος το 1981, παρέχοντας φωνητικά, πλήκτρα και ρυθμική κιθάρα. Ο Cetera άφησε το συγκρότημα το 1985 και αντικαταστάθηκε από τον Jason Scheff. Ο Σεραφίν έφυγε το 1990 και αντικαταστάθηκε από τον Τρις Ίμποντεν. Αν και το lineup του συγκροτήματος ήταν πιο ρευστό από το 2009, οι Lamm, Loughnane και Pankow παρέμειναν σταθερά μέλη. Ο Parazaider αποσύρθηκε από την περιοδεία το 2017, αλλά παραμένει μέλος του συγκροτήματος ως ιδρυτικό μέλος.

Τον Σεπτέμβριο του 2008, το Billboard κατέταξε τους Σικάγο στο νούμερο 13 σε μια λίστα με τους 100 κορυφαίους καλλιτέχνες όλων των εποχών για την επιτυχία του Hot 100 singles και τους κατέταξε στο νούμερο δεκαπέντε στην ίδια λίστα που κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2015. Το Billboard κατέταξε επίσης τους Σικάγο ένατους στη λίστα με τους 100 καλύτερους καλλιτέχνες όλων των εποχών όσον αφορά την επιτυχία των τσαρτ άλμπουμ του Billboard 200 τον Οκτώβριο του 2015. Οι Chicago είναι ένα από τα μακροβιότερα και πιο επιτυχημένα συγκροτήματα ροκ, και ένα από τα συγκροτήματα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στον κόσμο όλων των εποχών, έχοντας πουλήσει περισσότερους από 100 εκατομμύρια δίσκους.Το 1971, οι Σικάγο ήταν η πρώτη ροκ μπάντα που ξεπούλησε το Carnegie Hall για μια εβδομάδα.

Μέχρι σήμερα, οι Σικάγο έχουν πουλήσει πάνω από 40 εκατομμύρια μονάδες στις ΗΠΑ, με 23 χρυσά, 18 πλατινένια και οκτώ πολυπλατινένια άλμπουμ.Είχαν πέντε διαδοχικά νούμερο ένα άλμπουμ στο Billboard 200 και 20  σινγκλ στο Billboard Hot 100. Το 1974 το συγκρότημα είχε επτά άλμπουμ, ολόκληρο τον κατάλογό του εκείνη την εποχή, στο Billboard 200 ταυτόχρονα.Το συγκρότημα έχει λάβει δέκα υποψηφιότητες για βραβεία Grammy, κερδίζοντας μία για το τραγούδι, "If You Leave Me Now". Το πρώτο άλμπουμ του γκρουπ, Chicago Transit Authority, που κυκλοφόρησε το 1969, μπήκε στο Grammy Hall of Fame το 2014. Η αρχική σύνθεση των Σικάγο εισήχθη στο Rock and Roll Hall of Fame το 2016. Το 2017, οι Peter Cetera, Robert Lamm και James Pankow εξελέγησαν στο Songwriters Hall of Fame για τις προσπάθειές τους στη συγγραφή τραγουδιών ως μέλη του μουσικού συγκροτήματος. Οι Σικάγο έλαβε ένα βραβείο Grammy Lifetime Achievement στις 16 Οκτωβρίου 2020.

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url