Δισκοθήκη: Blur από τα ονόματα της Britpop που ξεχώρισαν

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Οι Blur είναι ένα αγγλικό ροκ συγκρότημα που δημιουργήθηκε στο Λονδίνο το 1988. Το συγκρότημα αποτελείται από τον τραγουδιστή Damon Albarn, τον κιθαρίστα Graham Coxon, τον μπασίστα Alex James και τον ντράμερ Dave Rowntree. Το ντεμπούτο τους άλμπουμ, Leisure (1991), ενσωμάτωσε τους ήχους Madchester και shoegazing. Μετά από μια στιλιστική αλλαγή επηρεασμένη από αγγλικά συγκροτήματα ποπ κιθάρας όπως οι Kinks, οι Beatles και οι XTC, οι Blur κυκλοφόρησαν το Modern Life Is Rubbish (1993), το Parklife (1994) και το The Great Escape (1995). Ως αποτέλεσμα, το συγκρότημα βοήθησε στη διάδοση του είδους Britpop και πέτυχε μαζική δημοτικότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τη βοήθεια μιας μάχης στα chart με το αντίπαλο συγκρότημα Oasis το 1995 που ονομάστηκε "The Battle of Britpop".

Video Url

 

Το ομώνυμο πέμπτο άλμπουμ των Blur (1997) είδε μια άλλη στιλιστική αλλαγή, επηρεασμένη από τα στυλ lo-fi των αμερικανικών indie rock συγκροτημάτων, και έγινε το τρίτο άλμπουμ τους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το σινγκλ του "Song 2" έφερε στο συγκρότημα mainstream επιτυχία στις ΗΠΑ για πρώτη φορά. Το επόμενο άλμπουμ τους, 13 (1999) είδε το συγκρότημα να πειραματίζεται με την ηλεκτρονική και την γκόσπελ μουσική και περιείχε πιο προσωπικούς στίχους από τον Άλμπαρν. Το έβδομο άλμπουμ τους, Think Tank (2003), συνέχισε τον πειραματισμό τους με τους ηλεκτρονικούς ήχους και διαμορφώθηκε επίσης από το αυξανόμενο ενδιαφέρον του Albarn για τη χιπ χοπ και την παγκόσμια μουσική, με πιο minimal κιθάρα. Ο Coxon άφησε το συγκρότημα κατά τη διάρκεια των πρώιμων ηχογραφήσεων για το Think Tank και ο Blur διαλύθηκε για αρκετά χρόνια μετά το τέλος της σχετικής περιοδείας του άλμπουμ, με τα μέλη να ασχολούνται με άλλα έργα.

Το 2009, οι Blur ενώθηκαν ξανά με τον Coxon στο συγκρότημα και ξεκίνησαν μια ευρωπαϊκή περιοδεία επανασύνδεσης. Τα επόμενα χρόνια κυκλοφόρησαν αρκετά σινγκλ και συλλογές και έκαναν περιοδείες διεθνώς. Το 2012, έλαβαν ένα Brit Award για την εξαιρετική συνεισφορά τους στη μουσική. Το όγδοο άλμπουμ τους, The Magic Whip (2015), ήταν το έκτο συνεχόμενο στούντιο άλμπουμ Blur που έφτασε στην κορυφή του βρετανικού chart. Το γκρουπ βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό σε παύση από την περιοδεία των The Magic Whip, αλλά έχουν ανακοινώσει σχέδια για επανένωση το 2023 για διάφορες ζωντανές εμφανίσεις.

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url