Δισκοθήκη: The Rolling Stones, απλά μοναδικοί

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Οι Rolling Stones είναι ένα αγγλικό ροκ συγκρότημα που δημιουργήθηκε στο Λονδίνο το 1962. Ενεργοί εδώ και έξι δεκαετίες, είναι ένα από τα πιο δημοφιλή και διαρκή συγκροτήματα της ροκ εποχής. Στις αρχές της δεκαετίας του 1960, οι Rolling Stones πρωτοστάτησαν στον σκληρό, ρυθμικό ήχο που καθόρισε το σκληρό ροκ. Η πρώτη τους σταθερή σύνθεση αποτελούνταν από τον τραγουδιστή Mick Jagger, τον πολυοργανίστα Brian Jones, τον κιθαρίστα Keith Richards, τον μπασίστα Bill Wyman και τον ντράμερ Charlie Watts. Κατά τη διάρκεια των ιδανικών τους χρόνων, ο Jones ήταν ο κύριος ηγέτης: συγκέντρωσε το συγκρότημα, το ονόμασε και οδήγησε τον ήχο και την εικόνα τους. Αφού ο Andrew Loog Oldham έγινε διευθυντής του γκρουπ το 1963, τους ενθάρρυνε να γράψουν τα δικά τους τραγούδια. Ο Τζάγκερ και ο Ρίτσαρντς έγιναν η κύρια δημιουργική δύναμη πίσω από το συγκρότημα, αποξενώνοντας τον Τζόουνς, ο οποίος είχε αναπτύξει έναν εθισμό στα ναρκωτικά που παρενέβαινε στην ικανότητά του να συνεισφέρει ουσιαστικά.

Video Url

 

Με ρίζες στα μπλουζ και στην πρώιμη ροκ εν ρολ, οι Rolling Stones ξεκίνησαν παίζοντας διασκευές και ήταν στην πρώτη γραμμή της Βρετανικής Εισβολής το 1964, ενώ ταυτίστηκαν με τη νεανική και επαναστατική αντικουλτούρα της δεκαετίας του 1960. Στη συνέχεια βρήκαν μεγαλύτερη επιτυχία με το δικό τους υλικό, καθώς τα "(I Can't Get No) Satisfaction" (1965), "Get Off of My Cloud" (1965) και "Paint It Black" (1966) έγιναν παντού Νο 1 Το Aftermath (1966) – το πρώτο τους εξ ολοκλήρου πρωτότυπο άλμπουμ – θεωρείται ο πιο σημαντικός από τους διαμορφωτικούς δίσκους τους. Το 1967, είχαν την επιτυχία διπλής όψης "Ruby Tuesday"/"Let's Spen the Night Together" και πειραματίστηκαν με ψυχεδελικό ροκ στο Their Satanic Majesties Request. Επέστρεψαν στις ρίζες τους στο rhythm and blues με επιτυχημένα τραγούδια όπως τα "Jumpin' Jack Flash" (1968) και "Honky Tonk Women" (1969) και άλμπουμ όπως το Beggars Banquet (1968), με το "Sympathy for the Devil", και Let It Bleed (1969), με τα "You Can't Always Get What You Want" και "Gimme Shelter". Το Let It Bleed ήταν το πρώτο από τα πέντε συνεχόμενα νούμερο ένα άλμπουμ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Τζόουνς άφησε το συγκρότημα λίγο πριν πεθάνει το 1969, έχοντας αντικατασταθεί από τον κιθαρίστα Μικ Τέιλορ. Εκείνη τη χρονιά παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στη σκηνή ως «The Greatest Rock and Roll Band in the World». Το Sticky Fingers (1971), στο οποίο κυκλοφόρησε το "Brown Sugar" και περιελάμβανε την πρώτη χρήση του λογότυπου της γλώσσας και των χειλιών τους, ήταν το πρώτο από τα οκτώ διαδοχικά νούμερο ένα στούντιο άλμπουμ τους στις ΗΠΑ. Το Exile on Main St. (1972), με το "Tumbling Dice" και το Goats Head Soup (1973), με την επιτυχία της μπαλάντας "Angie", ήταν επίσης best seller. Ο Taylor αντικαταστάθηκε από τον Ronnie Wood το 1974. Το συγκρότημα συνέχισε να κυκλοφορεί επιτυχημένα άλμπουμ, συμπεριλαμβανομένων των δύο μεγαλύτερων πωλήσεων: Some Girls (1978), με το "Miss You" και Tattoo You (1981), με το "Start Me Up". Το Steel Wheels (1989) θεωρήθηκε ευρέως ένα άλμπουμ επιστροφής και ακολούθησε το Voodoo Lounge (1994), ένα παγκοσμίως νούμερο ένα άλμπουμ. Και οι δύο εκδόσεις προωθήθηκαν από μεγάλες περιοδείες στα γήπεδα και στην αρένα, καθώς οι Stones συνέχισαν να αποτελούν τεράστιο πόλο έλξης συναυλιών. Μέχρι το 2007 είχαν ηχογραφήσει τρεις φορές την περιοδεία συναυλιών με τις υψηλότερες εισπράξεις όλων των εποχών και μόλις το 2021 ήταν η ζωντανή συναυλία με τις υψηλότερες εισπράξεις της χρονιάς. Από την αποχώρηση του Wyman το 1993 έως τον θάνατο του Watts το 2021, το συγκρότημα συνέχισε ως τετραμελής πυρήνας, με τον Darryl Jones να παίζει μπάσο στην περιοδεία και στις περισσότερες ηχογραφήσεις στούντιο, ενώ ο Steve Jordan έγινε ο ντράμερ της περιοδείας τους μετά τον θάνατο του Watts. Το άλμπουμ τους του 2016, Blue & Lonesome, έγινε το δωδέκατο νούμερο ένα άλμπουμ τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι εκτιμώμενες πωλήσεις δίσκων των Rolling Stones των 200 εκατομμυρίων τους καθιστούν έναν από τους καλλιτέχνες με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών. Το συγκρότημα έχει κερδίσει τρία βραβεία Grammy και ένα βραβείο Grammy Lifetime Achievement. Εισήχθησαν στο Rock and Roll Hall of Fame το 1989 και στο UK Music Hall of Fame το 2004. Το περιοδικό Billboard και το Rolling Stone έχουν κατατάξει το συγκρότημα ως ένα από τα μεγαλύτερα όλων των εποχών.

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url