Δισκοθήκη: Björk ένα αιθέριο πλάσμα στην μουσική

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Björk Guðmundsdóttir· γεννημένη στις 21 Νοεμβρίου 1965), γνωστή ως Björk, τραγουδίστρια, τραγουδίστρια, τραγουδίστρια, ηχογραφητής, παραγωγός. Διακρίνεται για το ξεχωριστό φωνητικό εύρος τριών οκτάβων και την εκκεντρική της προσωπικότητα, έχει αναπτύξει ένα εκλεκτικό μουσικό στυλ κατά τη διάρκεια της καριέρας της τεσσάρων δεκαετιών που βασίστηκε στην ηλεκτρονική, ποπ, πειραματική, trip hop, κλασική και avant-garde μουσική.

Video Url

 

Γεννημένη και μεγαλωμένη στο Ρέικιαβικ, η Björk ξεκίνησε τη μουσική της σταδιοδρομία σε ηλικία 11 ετών και κέρδισε διεθνή αναγνώριση ως η τραγουδίστρια του εναλλακτικού ροκ συγκροτήματος Sugarcubes, σε ηλικία 21 ετών. Μετά τη διάλυση του συγκροτήματος το 1992, η Björk ξεκίνησε μια σόλο καριέρα, με άλμπουμ όπως το Debut (1993), το Post (1995) και το Homogenic (1997), ενώ συνεργάστηκε με μια σειρά καλλιτεχνών και εξερευνώντας μια ποικιλία πολυμέσων. έργα. Άλλα άλμπουμ της περιλαμβάνουν Vespertine (2001), Medúlla (2004), Volta (2007), Biophilia (2011), Vulnicura (2015), Utopia (2017) και Fossora (2022).

Αρκετά από τα άλμπουμ της Björk έχουν φτάσει στο top 20 του αμερικανικού τσαρτ Billboard 200. Από το 2015, είχε πουλήσει περισσότερους από 20 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως.Τριάντα ένα από τα σινγκλ της έχουν φτάσει στο top 40 των ποπ τσαρτ σε όλο τον κόσμο, με 22 top-40 επιτυχίες στο Ηνωμένο Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένων των top-10 σινγκλ "It's Oh So Quiet", "Army of Me" και "Hyperballad και τα τοπ 20 σινγκλ "Play Dead", "Big Time Sensuality" και "Violently Happy". Οι διακρίσεις και τα βραβεία της περιλαμβάνουν το Order of the Falcon, πέντε βραβεία BRIT και 15 υποψηφιότητες για Grammy. Το 2015, το Time την ονόμασε ως μία από τους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο. Το Rolling Stone την ονόμασε την 60η καλύτερη τραγουδίστρια και την 81η καλύτερη τραγουδοποιό.

Η Björk πρωταγωνίστησε στην ταινία του 2000 σε σκηνοθεσία, Lars von Trier Dancer in the Dark, για την οποία κέρδισε το βραβείο καλύτερης ηθοποιού στο Φεστιβάλ Καννών το 2000, και ήταν υποψήφια για το Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού για το "I've Seen It All". Το Biophilia κυκλοφόρησε ως ένα διαδραστικό άλμπουμ εφαρμογών με το δικό του εκπαιδευτικό πρόγραμμα. H Björk υπήρξε επίσης υποστηρικτής των περιβαλλοντικών καταστάσεων στην Ισλανδία. Μια αναδρομική έκθεση αφιερωμένη στhν Björk πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης το 2015.

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url