Δισκοθήκη: Roy Orbison από τους ιστορικούς ερμηνευτές

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Ο Roy Kelton Orbison (23 Απριλίου 1936 – 6 Δεκεμβρίου 1988) ήταν Αμερικανός τραγουδιστής, τραγουδοποιός και μουσικός γνωστός για το παθιασμένο στυλ τραγουδιού του, τις περίπλοκες δομές τραγουδιών και τις σκοτεινές, συναισθηματικές μπαλάντες του. Η μουσική του περιγράφηκε από τους κριτικούς ως οπερατική, δίνοντάς του τα παρατσούκλια «The Caruso of Rock» και «The Big O». Πολλά από τα τραγούδια του Orbison μετέφεραν ευπάθεια σε μια εποχή που οι περισσότεροι άντρες ροκ-εν-ρολ ερμηνευτές επέλεξαν να προβάλουν τον ανδρισμό Έπαιξε ενώ στεκόταν ακίνητος και φορούσε μαύρα ρούχα που ταιριάζουν με τα βαμμένα μαύρα μαλλιά του και τα σκούρα γυαλιά ηλίου, τα οποία φορούσε για να αντιμετωπίσει τη ντροπαλότητα και τον σκηνικό τρόμο του.

Video Url

 

Γεννημένος στο Τέξας, ο Orbison άρχισε να τραγουδά σε ένα rockabilly και country-and-western συγκρότημα ως έφηβος. Τον υπέγραψε ο Sam Phillips της Sun Records το 1956, αλλά γνώρισε τη μεγαλύτερη επιτυχία του με την Monument Records. Από το 1960 έως το 1966, 22 από τα σινγκλ του Orbison έφτασαν στο Billboard Top 40. Έγραψε ή συνέγραψε σχεδόν όλες τις δικές του επιτυχίες στο Top 10, συμπεριλαμβανομένων των "Only the Lonely" (1960), "Running Scared" (1961), "Crying " (1961), "In Dreams" (1963) και "Oh, Pretty Woman" (1964).

Μετά τα μέσα της δεκαετίας του 1960, ο Orbison υπέστη μια σειρά από προσωπικές τραγωδίες και η καριέρα του παραπαίει. Γνώρισε μια αναζωπύρωση στη δημοτικότητά του τη δεκαετία του 1980 μετά την επιτυχία πολλών διασκευών των τραγουδιών του. Το 1988, ίδρυσε τους Traveling Wilburys (ένα ροκ supergroup) με τους George Harrison, Bob Dylan, Tom Petty και Jeff Lynne. Ο Orbison πέθανε από καρδιακή προσβολή τον Δεκέμβριο του 1988 σε ηλικία 52 ετών. Ένα μήνα αργότερα, το τραγούδι του "You Got It" (1989) κυκλοφόρησε ως σόλο σινγκλ, και έγινε η πρώτη του επιτυχία που έφτασε στο Top 10 των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου σε σχεδόν 25 χρόνια .

Οι διακρίσεις του Orbison περιλαμβάνουν εισαγωγές στο Rock and Roll Hall of Fame και στο Nashville Songwriters Hall of Fame το 1987, στο Songwriters Hall of Fame το 1989 και στο Musicians Hall of Fame and Museum το 2014. Έλαβε ένα βραβείο Grammy Lifetime Achievement Award και άλλα πέντε Βραβεία Grammy. Το Rolling Stone τον έβαλε στο νούμερο 37 της λίστας με τους «Μεγαλύτερους καλλιτέχνες όλων των εποχών» και στο 13 στη  λίστα με τους «100 καλύτερους τραγουδιστές όλων των εποχών». Το 2002, το περιοδικό Billboard τον κατέταξε στο νούμερο 74 στη λίστα με τους κορυφαίους 600 καλλιτέχνες.

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

 

Video Url

 

Video Url