Δισκοθήκη: Byrds από τους πρωτοπόρους της κάντρυ ροκ

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Οι Byrds (/bɜːrdz/) ήταν ένα αμερικανικό ροκ συγκρότημα που δημιουργήθηκε στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια το 1964. Το συγκρότημα υπέστη πολλαπλές αλλαγές σύνθεσης καθ' όλη τη διάρκεια της ύπαρξής του, με τον frontman Roger McGuinn (γνωστός ως Jim McGuinn μέχρι τα μέσα του 1967) να παραμένει το μοναδικό συνεπές μέλος. Αν και ο χρόνος τους ως ένα από τα πιο δημοφιλή γκρουπ στον κόσμο διήρκεσε μόνο για ένα μικρό διάστημα στα μέσα της δεκαετίας του 1960, οι Byrds θεωρούνται σήμερα από τους κριτικούς ως μεταξύ των πιο επιδραστικών ροκ συγκροτημάτων της εποχής τους Το χαρακτηριστικό τους μείγμα σαφούς αρμονικού τραγουδιού και της 12χορδης κιθάρας Rickenbacker του McGuinn "απορροφήθηκε στο λεξιλόγιο της ροκ" και συνέχισε να έχει επιρροή.

Video Url

 

Αρχικά, οι Byrds πρωτοστάτησαν στο μουσικό είδος του folk rock ως δημοφιλές σχήμα το 1965, συγχωνεύοντας την επιρροή των Beatles και άλλων συγκροτημάτων της British Invasion με τη σύγχρονη και παραδοσιακή λαϊκή μουσική στο πρώτο και το δεύτερο άλμπουμ τους και τα σινγκλ "Mr. Tambourine Man" και "Turn! Turn! Turn!". Καθώς προχωρούσε η δεκαετία του 1960, το συγκρότημα είχε επιρροή στη δημιουργία ψυχεδελικής ροκ και ράγκα ροκ, με το τραγούδι τους "Eight Miles High" και τα άλμπουμ Fifth Dimension (1966), Younger Than Yesterday (1967) και The Notorious Byrd Brothers (1968). Το συγκρότημα διαδραμάτισε επίσης έναν πρωτοποριακό ρόλο στην ανάπτυξη της κάντρι ροκ, με το άλμπουμ του 1968 Sweetheart of the Rodeo που αντιπροσωπεύει την πλήρη εμβάπτισή τους στο είδος.

Η αρχική σύνθεση του συγκροτήματος αποτελούνταν από τους McGuinn (πρωτόφωνη κιθάρα, φωνητικά), Gene Clark (ντέφι, φωνητικά), David Crosby (ρυθμική κιθάρα, φωνητικά), Chris Hillman (μπάσο, φωνητικά) και Michael Clarke (τύμπανα). ). Αυτή η έκδοση του συγκροτήματος ήταν σχετικά βραχύβια και στις αρχές του 1966 ο Clark είχε φύγει λόγω προβλημάτων που σχετίζονταν με το άγχος και την αυξανόμενη απομόνωσή του μέσα στην ομάδα. Οι Byrds συνέχισαν ως κουαρτέτο μέχρι τα τέλη του 1967, όταν ο Crosby και ο Clarke αποχώρησαν επίσης. Ο McGuinn και ο Hillman αποφάσισαν να στρατολογήσουν νέα μέλη, συμπεριλαμβανομένου του πρωτοπόρου της country rock Gram Parsons, αλλά στα τέλη του 1968, οι Hillman και Parsons είχαν επίσης αποχωρήσει από το συγκρότημα. Ο McGuinn εκλέχθηκε να ξαναχτίσει τα μέλη του συγκροτήματος. μεταξύ 1968 και 1973, οδήγησε μια νέα ενσάρκωση των Byrds που περιλάμβανε τον κιθαρίστα Clarence White, μεταξύ άλλων. Ο McGuinn διέλυσε την τότε τρέχουσα σύνθεση στις αρχές του 1973 για να ανοίξει τον δρόμο για μια επανένωση του αρχικού κουιντέτου. Το τελευταίο άλμπουμ των Byrds κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 1973, με την επανενωμένη ομάδα να διαλύεται αργότερα το ίδιο έτος.

Αρκετά πρώην μέλη των Byrds συνέχισαν τη δική τους επιτυχημένη καριέρα, είτε ως σόλο καλλιτέχνες είτε ως μέλη συγκροτημάτων όπως οι Crosby, Stills, Nash & Young, οι Flying Burrito Brothers, οι McGuinn,  Clark & ​​Hillman και οι Desert Rose Band. . Το 1991, οι Byrds εισήχθησαν στο Rock and Roll Hall of Fame, μια περίσταση που είδε τα πέντε αρχικά μέλη να παίζουν μαζί για τελευταία φορά. Ο Τζιν Κλαρκ πέθανε από καρδιακή προσβολή αργότερα το ίδιο έτος, ενώ ο Μάικλ Κλαρκ πέθανε από ηπατική ανεπάρκεια το 1993. Οι McGuinn, Crosby και Hillman παραμένουν ενεργοί.

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url