Δισκοθήκη: Brian Eno Πολύπλευρη η προσφορά του

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Ο Brian Peter George St John le Baptiste de la Salle Eno RDI ( γεννημένος Brian Peter George Eno, 15 Μαΐου 1948) είναι Βρετανός μουσικός, συνθέτης, παραγωγός δίσκων και εικαστικός, γνωστός για τη συνεισφορά του στην ambient μουσική και το έργο του σε ροκ, ποπ και electronica. Ένας αυτοαποκαλούμενος «μη μουσικός», ο Eno βοήθησε να εισαχθούν αντισυμβατικές έννοιες και προσεγγίσεις στη σύγχρονη μουσική. Έχει περιγραφεί ως μία από τις πιο σημαίνουσες και καινοτόμες φιγούρες της δημοφιλής μουσικής.

Γεννημένος στο Suffolk, ο Eno σπούδασε ζωγραφική και πειραματική μουσική στη σχολή τέχνης του Ipswich Civic College στα μέσα της δεκαετίας του 1960 και στη συνέχεια στο Winchester School of Art. Εντάχθηκε στο glam rock συγκρότημα Roxy Musi παίζοντας συνθεσάιζερ το 1971, ηχογραφώντας δύο άλμπουμ με το συγκρότημα πριν φύγει το 1973. Στη συνέχεια, ο Eno κυκλοφόρησε έναν αριθμό σόλο ποπ άλμπουμ ξεκινώντας με το Here Come the Warm Jets (1974) και, επίσης, στα μέσα -Δεκαετία του 1970, άρχισε να εξερευνά μια μινιμαλιστική κατεύθυνση σε ηχογραφήσεις με επιρροή όπως το Discreet Music (1975) και το Ambient 1: Music for Airports (1978), δημιουργώντας τον όρο "ambient music" με το τελευταίο.

Παράλληλα με τη σόλο δουλειά του, ο Eno συνεργάστηκε συχνά με άλλους μουσικούς τη δεκαετία του 1970, συμπεριλαμβανομένων των Robert Fripp, Harmonia, Cluster, Harold Budd, David Bowie, David Byrne και Judy Nylon. Καθιερώθηκε επίσης ως περιζήτητος παραγωγός, δουλεύοντας σε άλμπουμ των John Cale, Jon Hassell, Laraaji, Talking Heads, Ultravox και Devo, καθώς και στη συλλογή no wave No New York (1978). Τις επόμενες δεκαετίες, ο Eno συνέχισε να ηχογραφεί σόλο άλμπουμ και να παράγει για άλλους καλλιτέχνες, κυρίως τους U2 και τους Coldplay, παράλληλα με καλλιτέχνες όπως οι Daniel Lanois, Laurie Anderson, Grace Jones, Slowdive, Karl Hyde, James, Kevin Shields και Damon Albarn. .

Ως φοιτητής, ο Eno έχει επίσης εργαστεί σε άλλα μέσα, συμπεριλαμβανομένων των ηχητικών εγκαταστάσεων, ταινιών και συγγραφής. Στα μέσα της δεκαετίας του 1970, ανέπτυξε από κοινού το Oblique Strategies,με αφορισμούς που προορίζονταν να τονώσουν τη δημιουργική σκέψη. Από τη δεκαετία του 1970 και μετά, οι δημιουργίες του Eno περιελάμβαναν τα πανιά της Όπερας του Σίδνεϊ το 2009 και το τηλεσκόπιο Lovell στην τράπεζα Jodrell το 2016. Υποστηρικτής μιας σειράς ανθρωπιστικών δικαιωμάτων, ο Eno γράφει για διάφορα θέματα και είναι ιδρυτικό μέλος του Long Now Foundation. Το 2019, ο Eno εισήχθη στο Rock and Roll Hall of Fame ως μέλος των Roxy Music.

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url