Δισκοθήκη: The Specials από τους εκπροσώπους της νεότερης Ska

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Οι Specials, επίσης γνωστοί ως The Special AKA, είναι ένα αγγλικό συγκρότημα της 2tone και της αναβίωσης του ska  που δημιουργήθηκε το 1977 στο Κόβεντρι. Μετά από κάποιες πρώτες αλλαγές, η πρώτη σταθερή σύνθεση του γκρουπ αποτελούνταν από τους Terry Hall και Neville Staple στα φωνητικά, Lynval Golding και Roddy Radiation στις κιθάρες, Horace Panter στο μπάσο, Jerry Dammers στα πλήκτρα, John Bradbury στα ντραμς και Dick Cuthell και Rico. Ο Ροντρίγκεζ στο κόρνο. Η μουσική τους συνδυάζει ένα «χορευτικό ska και rocksteady beat με την ενέργεια και τη στάση του punk».

Video Url

 

Στιχουργικά παρουσιάζουν μια «πιο εστιασμένη και ενημερωμένη πολιτική και κοινωνική στάση».

Το συγκρότημα φορούσε mod-style "αγενή αγορίστικα ρούχα της περιόδου της δεκαετίας του 1960 (χοιρινά καπέλα για πίτα, tonic και μοχέρ κοστούμια και loafers)". Το 1980, το τραγούδι "Too Much Too Young", το βασικό κομμάτι στο The Special AKA Live τους! EP, έφτασε στο Νο. 1 στο UK Singles Chart.Το 1981, το σινγκλ με θέμα την ύφεση "Ghost Town" έφτασε επίσης στο Νο. 1 στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μετά από επτά διαδοχικά κορυφαία τοπ 10 σινγκλ στο Ηνωμένο Βασίλειο μεταξύ 1979 και 1981, οι κύριοι τραγουδιστές Hall και Staple, μαζί με τον κιθαρίστα Golding, έφυγαν για να σχηματίσουν τους Fun Boy Three. Συνεχίζοντας ως "The Special AKA" (όνομα που χρησιμοποιούσαν συχνά σε προηγούμενες εκδόσεις των Specials), μια ουσιαστικά αναθεωρημένη σύνθεση των Specials κυκλοφόρησε νέο υλικό μέχρι το 1984, συμπεριλαμβανομένου του τοπ 10 κορυφαίου σινγκλ του Ηνωμένου Βασιλείου "Free Nelson Mandela". Μετά από αυτό, ο ιδρυτής και τραγουδοποιός Jerry Dammers διέλυσε το συγκρότημα και ακολούθησε πολιτικό ακτιβισμό.

Το συγκρότημα επανασχηματίστηκε το 1993 και συνέχισε να εμφανίζειται και να ηχογραφεί με διάφορες μορφές 

Video Url

 

Video Url