Δισκοθήκη: Johnny Cash, από τους κορυφαίους

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

 

 

Ο John R. Cash (γεννημένος J. R. Cash, 26 Φεβρουαρίου 1932 – 12 Σεπτεμβρίου 2003) ήταν Αμερικανός τραγουδιστής και τραγουδοποιός της κάντρι. Μεγάλο μέρος της μουσικής του Cash περιείχε θέματα λύπης, ηθικής θλίψης και λύτρωσης, ειδικά στα τελευταία στάδια της καριέρας του. Ήταν γνωστός για τη βαθιά, ήρεμη μπάσο-βαρύτονη φωνή του, τον χαρακτηριστικό ήχο της μπάντας του στο Tennessee Three που χαρακτηριζόταν από ρυθμούς κιθάρας που έμοιαζαν με τρένο, μια επαναστατικότητα σε συνδυασμό με μια ολοένα και πιο ζοφερή και ταπεινή συμπεριφορά,  δωρεάν συναυλίες φυλακών, και ένα σήμα κατατεθέν ολόμαυρη ένδυση σκηνής που του χάρισε το παρατσούκλι "The Man in Black".

Video Url

 

Γεννημένος από φτωχούς αγρότες βαμβακιού στο Κίνγκσλαντ του Αρκάνσα, ο Cash έγινε γνωστός στα μέσα της δεκαετίας του 1950 στην ανερχόμενη σκηνή του rockabilly στο Μέμφις του Τενεσί, μετά από τέσσερα χρόνια στην Πολεμική Αεροπορία. Ξεκίνησε παραδοσιακά τις συναυλίες του απλά συστήνοντας τον εαυτό του, "Hello, I'm Johnny Cash", και ακολούθησε το "Folsom Prison Blues", ένα από τα τραγούδια του με την υπογραφή του. Άλλα τραγούδια του περιλαμβάνουν τα "I Walk the Line", "Ring of Fire", "Get Rhythm" και "Man in Black". Ηχογράφησε επίσης χιουμοριστικά νούμερα όπως το "One Piece at a Time" και "A Boy Named Sue", ένα ντουέτο με τη μέλλουσα σύζυγό του Τζούνι που ονομαζόταν "Jackson" (ακολούθησαν πολλά άλλα ντουέτα μετά τον γάμο τους) και  τραγούδια για τρένα όπως το "Hey , Porter», «Orange Blossom Special» και «Rock Island Line». Στο τελευταίο στάδιο της καριέρας του, διασκεύασε τραγούδια σύγχρονων ροκ καλλιτεχνών. Μεταξύ των πιο αξιοσημείωτων διασκευών του ήταν το "Hurt" των Nine Inch Nails, το "Rusty Cage" των Soundgarden και το "Personal Jesus" των Depeche Mode.

Ο Cash είναι ένας από τους καλλιτέχνες με τις καλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών, έχοντας πουλήσει περισσότερους από 90 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως. Η μουσική του που εκτείνεται στα διάφορα είδη αγκάλιαζε ήχους country, rock and roll, rockabilly, blues, folk και gospel. Αυτή η απήχηση του crossover του χάρισε τη σπάνια τιμή να εισαχθεί στο Country Music, Rock and Roll και Gospel Music Hall of Fame. Η μουσική του καριέρα δραματοποιήθηκε στη βιογραφική ταινία Walk the Line του 2005, στην οποία τον Cash υποδύθηκε ο Joaquin Phoenix.

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url