Δισκοθήκη: Jean-Michel Jarre. διαχρονική μουσική απόλαυση

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Ο Jean-Michel André Jarre, γεννημένος στις 24 Αυγούστου 1948) είναι Γάλλος συνθέτης, ερμηνευτής και παραγωγός δίσκων. Είναι πρωτοπόρος στα είδη ηλεκτρονικών, ambient και νέας εποχής και είναι γνωστός για την οργάνωση υπαίθριων θεαμάτων με τη μουσική του, συνοδευόμενα από τεράστιες οθόνες λέιζερ, μεγάλες προβολές και πυροτεχνήματα.

Video Url

 

Ο Jarre μεγάλωσε στη Λυών από τη μητέρα και τον παππού και τη γιαγιά του και εκπαιδεύτηκε στο πιάνο. Από μικρή ηλικία μυήθηκε σε μια ποικιλία μορφών τέχνης, συμπεριλαμβανομένων των καλλιτεχνών του δρόμου, των μουσικών της τζαζ και του καλλιτέχνη Pierre Soulages. Αλλά το μουσικό του στυλ επηρεάστηκε ίσως περισσότερο από τον Pierre Schaeffer, έναν πρωτοπόρο της μουσικής  στο Groupe de Recherches Musicales.

Η πρώτη του επιτυχία ήταν το άλμπουμ Oxygène του 1976. Ηχογραφημένο σε ένα αυτοσχέδιο στούντιο στο σπίτι του, το άλμπουμ πούλησε περίπου 18 εκατομμύρια αντίτυπα. Το Oxygène ακολούθησε το 1978 ο Équinoxe και το 1979, ο Jarre εμφανίστηκε σε ένα κοινό που έσπασε ρεκόρ με περισσότερα από ένα εκατομμύριο άτομα στην Place de la Concorde, ένα ρεκόρ που έκτοτε έχει σπάσει τρεις φορές. Θα ακολουθούσαν κι άλλα άλμπουμ, αλλά η συναυλία του το 1979 χρησίμευσε ως σχέδιο για τις μελλοντικές του εμφανίσεις σε όλο τον κόσμο. Αρκετά από τα άλμπουμ του έχουν κυκλοφορήσει για να συμπέσουν με μεγάλης κλίμακας υπαίθριες εκδηλώσεις.

Από το 2004, ο Jarre είχε πουλήσει περίπου 80 εκατομμύρια άλμπουμ και σινγκλ. Ήταν ο πρώτος δυτικός μουσικός που προσκλήθηκε επίσημα να εμφανιστεί στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ για το μεγαλύτερο κοινό σε μια υπαίθρια εκδήλωση για τη συναυλία του στη Μόσχα στις 6 Σεπτεμβρίου 1997, την οποία παρακολούθησαν 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι.

Αν και ο πατέρας του Maurice Jarre και ο Jean-Michel παρέμειναν αποξενωμένοι, μετά το θάνατο του Maurice το 2009, ο Jarre απέτισε φόρο τιμής στην κληρονομιά του.

Ο Jarre είπε για τον πατέρα του: "Ο πατέρας μου και εγώ δεν πετύχαμε ποτέ πραγματική σχέση. Πιθανότατα είδαμε ο ένας τον άλλον 20 ή 25 φορές στη ζωή μας. Όταν είσαι σε θέση, στην ηλικία μου, να μετράς τις φορές που έχεις δει τον πατέρα σου, κάτι λέει... Νομίζω ότι είναι καλύτερα να έχεις σύγκρουση, ή, αν έχεις γονιό που πεθαίνει, θρηνείς, αλλά το αίσθημα της απουσίας είναι πολύ δύσκολο να τοι καλύψεις, και μου πήρε λίγο χρόνο για να το απορροφήσω

Video Url

 

Video Url

 

 

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url