Δισκοθήκη: XX H ευαίσθητη πλευρά της μουσικής

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Οι xx είναι ένα αγγλικό indie rock συγκρότημα από το Wandsworth του Λονδίνου, που δημιουργήθηκε το 2005.Το συγκρότημα αποτελείται από τους Romy Madley Croft (κιθάρα, φωνητικά), Oliver Sim (μπάσο, φωνητικά), Jamie Smith, επίσης γνωστό ως Jamie xx (beats, MPC, παραγωγή δίσκων) και πρώην Baria Qureshi (πλήκτρο, κιθάρα). Είναι γνωστοί για τον ξεχωριστό και μινιμαλιστικό ήχο τους που συνδυάζει indie rock, indie electronic, indie pop, dream pop και electro-rock και το στήσιμο διπλού τραγουδιστή τόσο του Croft όσο και του Sim. Η μουσική τους χρησιμοποιεί απαλή κιθάρα με ηχώ, προεξέχοντα μπάσο, ελαφριά ηλεκτρονικά beats και περιβάλλοντα ηχητικά υπόβαθρα.

Το συγκρότημα δημιουργήθηκε όταν η Croft και ο Sim συναντήθηκαν κατά τη διάρκεια του χρόνου τους στο Elliott School, με τον Baria Qureshi να εντάσσεται την ίδια χρονιά και τον Smith ένα χρόνο αργότερα. Αφού δημοσίευσαν επιδείξεις στη σελίδα τους στο Myspace, τράβηξαν την προσοχή της ετικέτας Young Turks (τώρα Young) που ανήκει στην ομάδα Beggars. Συνεργαζόμενοι με τον παραγωγό Rodaidh McDonald, το συγκρότημα κυκλοφόρησε το ντεμπούτο του άλμπουμ, xx, τον Αύγουστο του 2009. Το άλμπουμ είχε εμπορική και κριτική επιτυχία, φτάνοντας στο νούμερο τρία στο UK Albums Chart, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση για το The Guardian και τη δεύτερη για το καλύτερο του NME λίστες της χρονιάς μεταξύ άλλων, και κέρδισαν το βραβείο Mercury το 2010. Μετά το ντεμπούτο τους, οι Qureshi αποχώρησαν από το γκρουπ και το δεύτερο άλμπουμ τους, Coexist, κυκλοφόρησε στις 5 Σεπτεμβρίου 2012 με θετικές κριτικές, φτάνοντας στο νούμερο ένα το Ηνωμένο Βασίλειο και νούμερο πέντε στο Billboard 200. Έπειτα από μια παρέλευση τεσσάρων ετών μεταξύ των κυκλοφοριών, συμπεριλαμβανομένου του σόλο ντεμπούτου του Smith το 2015, In Colour, το συγκρότημα κυκλοφόρησε το τρίτο τους άλμπουμ, I See You, στις 13 Ιανουαρίου 2017, το οποίο έκανε το ντεμπούτο του με αναγνώριση των κριτικών και έφτασε στο νούμερο ένα στο Ηνωμένο Βασίλειο και στο νούμερο. δύο στο Billboard 200.

Video Url

 

Video Url

 

Video Url