Δισκοθήκη: Supertramp με αξιοπρεπή παρουσία

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Οι Supertramp ήταν ένα αγγλικό ροκ συγκρότημα που δημιουργήθηκε στο Λονδίνο το 1969. Χαρακτηρίζονται από την ατομική σύνθεση τραγουδιών των ιδρυτών Roger Hodgson (φωνητικά, πλήκτρα και κιθάρες) και Rick Davies (φωνητικά και πλήκτρα), διακρίνονται για την ανάμειξη προοδευτικών ροκ και ποπ στυλ. καθώς και για έναν ήχο που βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό στο ηλεκτρικό πιάνο Wurlitzer. Η σύνθεση του γκρουπ άλλαξε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της καριέρας τους, με τον Davies να είναι το μόνο σταθερό μέλος κατά τη διάρκεια των δεκαετιών. Άλλα χρόνια μέλη ήταν ο μπασίστας Dougie Thomson, ο ντράμερ Bob Siebenberg και ο σαξοφωνίστας John Helliwell.

Video Url

 

Το συγκρότημα ήταν αρχικά ένα prog-rock συγκρότημα, αλλά ξεκινώντας με το τρίτο τους άλμπουμ, Crime of the Century (1974), άρχισαν να κινούνται προς έναν ήχο πιο ποπ-προσανατολισμένο.

Έφτασαν στο εμπορικό τους αποκορύφωμα με το Breakfast in America του 1979, το οποίο απέδωσε τα διεθνή κορυφαία τοπ 10  σινγκλ "The Logical Song", "Breakfast in America", "Goodbye Stranger" και "Take the Long Way Home". Οι άλλες 40 κορυφαίες επιτυχίες τους περιελάμβαναν τα "Dreamer" (1974), "Give a Little Bit" (1977) και "It's Raining Again" (1982). Το 1983, ο Hodgson άφησε το γκρουπ για να ακολουθήσει σόλο καριέρα. Ο Ντέιβις ανέλαβε ως ο μοναδικός ηγέτης του συγκροτήματος μέχρι το 1988, μετά από το οποίο διαλύθηκαν και περιοδικά μεταρρυθμίστηκαν σε διάφορες συνθέσεις.

Από το 2007, οι πωλήσεις άλμπουμ Supertramp ξεπέρασαν τα 60 εκατομμύρια. Έφτασαν σημαντική δημοτικότητα στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη, τη Νότια Αφρική και την Αυστραλία. Τα υψηλότερα επίπεδα πωλήσεών τους ήταν στον Καναδά, όπου είχαν δύο πιστοποιημένα σαν διαμαντένια (δεκαπλάσια πλατινένια) άλμπουμ (Crime of the Century και Breakfast in America) και τα μοναδικά τους νούμερο 1 σινγκλ οπουδήποτε ("The Logical Song" και "Dreamer" ).

 

Video Url

 

 

Video Url

 

Video Url