Δισκοθήκη: The Pogues κέλτικη μουσική παράδοση με πολιτική

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Οι Pogues ήταν μια αγγλική ή αγγλο-ιρλανδική κελτική πανκ μπάντα με επικεφαλής τον Shane MacGowan που πέθανε στις 30 Νοεμβρίου 2023 και άλλους, που ιδρύθηκε στο Kings Cross του Λονδίνου το 1982, ως "Pogue Mahone" - η αγγλοποίηση του ιρλανδικού γαελικού póg mo thóin , που σημαίνει «φίλησέ μου την αρσενική μου». Το συγκρότημα έφτασε στη διεθνή προβολή τη δεκαετία του 1980 και στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ηχογραφώντας αρκετά επιτυχημένα άλμπουμ και σινγκλ. Ο MacGowan άφησε το συγκρότημα το 1991 λόγω προβλημάτων με το ποτό, αλλά το συγκρότημα συνέχισε – πρώτα με τον Joe Strummer και μετά με τον Spider Stacy στα φωνητικά – πριν χωρίσει το 1996. Οι Pogues επαναδημιουργήθηκαν στα τέλη του 2001 και έπαιξαν τακτικά στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία και στην Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ, μέχρι να διαλυθούν ξανά το 2014. Το συγκρότημα δεν ηχογράφησε κανένα νέο υλικό κατά τη διάρκεια αυτής της δεύτερης ενσάρκωσης.

Video Url

 

Η πολιτικά χρωματισμένη μουσική τους ενημερώθηκε από το πανκ υπόβαθρο του MacGowan και της Stacy, όμως χρησιμοποιούσαν παραδοσιακά ιρλανδικά όργανα όπως το tin whistle, το banjo, το cittern, το μαντολίνο και το ακορντεόν.

 

Video Url

 

 

Video Url

 

Video Url