Δισκοθήκη: Isaac Hayes, πρωτοπόρος με προσωπικό ύφος

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Ο Isaac Lee Hayes Jr. (20 Αυγούστου 1942 – 10 Αυγούστου 2008) ήταν Αμερικανός τραγουδιστής, ηθοποιός, τραγουδοποιός και συνθέτης. Ήταν μια από τις δημιουργικές δυνάμεις πίσω από την εταιρεία Southern soul Stax Records, όπου υπηρέτησε τόσο ως εσωτερικά τραγουδοποιός όσο και ως μουσικός και παραγωγός δίσκων, συνεργαζόμενος με τον συνεργάτη του David Porter στα μέσα της δεκαετίας του 1960. Ο Hayes και ο Porter εισήχθησαν στο Songwriters Hall of Fame το 2005 ως αναγνώριση του ότι έγραψαν πολλά τραγούδια για τους ίδιους, το δίδυμο Sam & Dave, Carla Thomas και άλλους. Το 2002, ο Hayes εισήχθη στο Rock and Roll Hall of Fame.

Video Url

 

Το "Soul Man", που γράφτηκε από τους Hayes και Porter και ερμηνεύτηκε για πρώτη φορά από τους Sam & Dave, αναγνωρίστηκε ως ένα από τα πιο επιδραστικά τραγούδια των τελευταίων 50 ετών από το Grammy Hall of Fame. Τιμήθηκε επίσης από το The Rock and Roll Hall of Fame, από το περιοδικό Rolling Stone και από την Recording Industry Association of America (RIAA) ως ένα από τα τραγούδια του αιώνα. Στα τέλη της δεκαετίας του 1960, ο Hayes ξεκίνησε επίσης μια καριέρα ως καλλιτέχνης ηχογράφησης. Είχε αρκετά επιτυχημένα σόουλ άλμπουμ όπως το Hot Buttered Soul (1969) και το Black Moses (1971). Εκτός από τη δουλειά του στη λαϊκή μουσική, εργάστηκε ως συνθέτης μουσικών παρτιτούρων για κινηματογραφικές ταινίες.

Ο Hayes ήταν γνωστός για τη μουσική του για την ταινία Shaft (1971). Για το "Theme from Shaft", του απονεμήθηκε το Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού το 1972. Αυτό τον έκανε το τρίτο μαύρο πρόσωπο, μετά την Hattie McDaniel και τον Sidney Poitier, που κέρδισε Όσκαρ σε οποιονδήποτε ανταγωνιστικό τομέα που καλύπτεται από την Ακαδημία Κινηματογραφικές Τέχνες και Επιστήμες. Ο Hayes κέρδισε επίσης δύο βραβεία Grammy για την ίδια χρονιά. Αργότερα, του δόθηκε το τρίτο του Grammy για το μουσικό του άλμπουμ Black Moses.

Το 1992, ο Hayes στέφθηκε επίτιμος βασιλιάς της περιοχής Ada της Γκάνας ως αναγνώριση του ανθρωπιστικού του έργου εκεί. Έπαιξε σε κινηματογραφικές ταινίες και τηλεόραση, όπως στις ταινίες Truck Turner και I'm Gonna Git You Sucka, και ως Gandolf "Gandy" Fitch στην τηλεοπτική σειρά The Rockford Files (1974–1980). Έφερε τη φωνή του χαρακτήρα Chef από τη σειρά κινουμένων σχεδίων Comedy Central South Park από το ντεμπούτο της το 1997 μέχρι την αμφιλεγόμενη αποχώρησή του το 2006.

Στις 5 Αυγούστου 2003, ο Hayes τιμήθηκε ως σύμβολο στα βραβεία BMI Urban Awards του 2003 για τη διαρκή επιρροή του σε γενιές δημιουργών μουσικής. Καθ' όλη τη διάρκεια της τραγουδοποιητικής του καριέρας, ο Hayes έλαβε πέντε BMI R&B Awards, δύο BMI Pop Awards, δύο BMI Urban Awards και έξι Million-Air citations. 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url