Δισκοθήκη: Clash είχαν μια δυναμική στην εποχή τους

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Οι Clash ήταν ένα αγγλικό ροκ συγκρότημα που δημιουργήθηκε στο Λονδίνο το 1976 και ήταν βασικοί παίκτες στο αρχικό κύμα του βρετανικού πανκ ροκ. Ονομασμένοι ως "The Only Band That Matters", συνέβαλαν επίσης στα post-punk και new wave κινήματα που προέκυψαν στον απόηχο του punk και χρησιμοποίησαν στοιχεία διαφόρων ειδών, όπως reggae, dub, funk, ska και rockabilly. Για το μεγαλύτερο μέρος της δισκογραφικής τους καριέρας, οι Clash αποτελούνταν από τον πρωταγωνιστή και ρυθμικό κιθαρίστα Joe Strummer, τον lead κιθαρίστα και τραγουδιστή Mick Jones, τον μπασίστα Paul Simonon και τον ντράμερ Nicky "Topper" Headon.

Video Url

 

Ο Headon έφυγε από την ομάδα το 1982 λόγω της εσωτερικής τριβής γύρω από τον αυξανόμενο εθισμό του στην ηρωίνη. Περαιτέρω εσωτερικές τριβές οδήγησαν στην αποχώρηση του Τζόουνς το επόμενο έτος. Το συγκρότημα συνέχισε με νέα μέλη, αλλά τελικά διαλύθηκε στις αρχές του 1986. Οι Clash πέτυχαν κριτική και εμπορική επιτυχία στο Ηνωμένο Βασίλειο με την κυκλοφορία του ομώνυμου ντεμπούτου άλμπουμ τους, The Clash (1977) και του δεύτερου άλμπουμ τους, Give 'Em Enough Σχοινί (1978). Το πειραματικό τρίτο τους άλμπουμ, London Calling, που κυκλοφόρησε στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Δεκέμβριο του 1979, τους κέρδισε δημοτικότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες όταν κυκλοφόρησε εκεί τον επόμενο μήνα. Μια δεκαετία αργότερα, οι Rolling Stone το ονόμασαν ως το καλύτερο άλμπουμ της δεκαετίας του 1980. Μετά από συνεχείς μουσικούς πειραματισμούς στο τέταρτο άλμπουμ τους, Sandinista! (1980), το συγκρότημα έφτασε σε νέα ύψη επιτυχίας με την κυκλοφορία του Combat Rock (1982), το οποίο δημιούργησε το top 10 hit των ΗΠΑ "Rock the Casbah", βοηθώντας το άλμπουμ να επιτύχει μια πιστοποίηση 2× Platinum εκεί. Ένα τελευταίο άλμπουμ, Cut the Crap, κυκλοφόρησε το 1985 με νέα σύνθεση και λίγες εβδομάδες αργότερα, το συγκρότημα διαλύθηκε.

Τον Ιανουάριο του 2003, λίγο μετά τον θάνατο του Joe Strummer, το συγκρότημα - συμπεριλαμβανομένου του αρχικού ντράμερ Terry Chimes - εισήχθη στο Rock and Roll Hall of Fame. Το 2004, το Rolling Stone κατέταξε το Clash στην 28η θέση στη λίστα με τους «100 καλύτερους καλλιτέχνες όλων των εποχών».

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

 

Video Url

 

Video Url